Előrendelhető a VR szemüveg fantasztikus kiegészítője

Hirdetés

Saját bőrünkön is megtapasztaltuk már, mekkorát fejlődött az Oculus Rift virtuális szemüvege, aminek az elmúlt hónapokban rengeteg követője akadt. Mi rendszerint szimulátorral próbáltuk, aminél a kormány, pedálok és az erő-visszacsatolási rendszer magától adta a játék többi kellékét, de mi a helyzet mondjuk az FPS játékokkal? Ott mégis csak furán hat a térbeli látvány mellé a hagyományos billentyűzet és egér vagy gamepad. Erre a nem kicsi problémára kínál igazán látványos és ígéretes megoldást a Virtuix Omni megoldása, aminek Kickstarter kampányáról lassan két éve számoltunk be.

Akkor még jobbára csak az elmélet és néhány látványterv, illetve korai prototípus létezett, de már látszott, hogy a dolog nagyon is életképes. Egy olyan platformról van szó, amiben a speciális lábbeli révén a játékos helyben futva és mozogva imitálhatja a játékbeli karakter mozgatásához szükséges viselkedést, miközben egy stabil, hegymászók belülőjéhez hasonlatos deréköv gondoskodik arról, hogy ne essen el. Az eredeti startot még 2014 elejére tervezték, de közben a fejlesztés és a gyártás nem haladt olyan ütemmel ahogy szerették volna.

Néhány héttel ezelőtt viszont örömteli hírt jelent meg a Kickstarteren, megkezdődött az Omni gyártásának utolsó, komoly mozzanata a nagyjából egy négyzetméteres platform nagy, műanyag elemeinek gyártása. Nagyjából ezzel egy időben megindult a termék előrendelése is. A teljes készletet, amiben a platform, egy pár cipő, a hozzá való érzékelő, valamint a egy deréköv, továbbá egy adag demó található 699 dollárért lehet előrendelni. A szállítás tervezett ideje idén augusztus, de ez még változhat.

A szettnek nem része a virtuális szemüveg és a semmiféle vezérlő, bár mindkét komponensből egyre több található a piacon. Az Omni elvileg minden VR szemüveggel kompatibilis lesz, ugyanis a mozgást, amit lekezel klasszikus kontrollerek (billentyűzet és egér vagy gamepad) parancsaiként küldi a konzol vagy számítógép felé. Lövöldözős játékokhoz való mozgással célzó puskából  is van már sokféle, például az a PlayStation 3-hoz készített, valódi fegyvert mintázó modell. Elnézve az Omniról készített videókat egy dolog tűnk biztosnak: komoly állóképesség kell majd ahhoz, hogy valaki órákon át tudjon vele játszani.

Azóta történt