Elismerésben részesül Karlheinz Brandenburg

A németországi Halléban megrendezésre kerülő "forward2business" információtechnológiai és szórakoztatóipari kongresszuson Sputnik Innovator Award-dal ismerik el Karlheinz Brandenburg életművét és az IOSONO hangtér-szintézis rendszer kifejlesztésében végzett munkáját.


Karlheinz Brandenburg

Brandenburg 1954-ben született. Elektrotechnikai és matematikai tanulmányok után az 1980-as években hangtömörítési eljárásokkal kezdett foglalkozni. Az elismertséget az MPEG Audio Layer 3, közismert nevén az MP3 kidolgozása hozta meg számára, amely az internet elterjedésével nem várt népszerűségre tett szert. Bár a formátum másolásvédelméhez igen régóta rendelkezésre állnak különféle módszerek, az átfogó megoldást kínáló eljárások globális szabványosítási kísérletei – többek között a lemezgyártó cégek támogatása hiányában – eddig rendre meghiúsultak. Ez is elősegítette, hogy az MP3 az illegális zeneletöltés és a fájlcserélő rendszerek standard formátumává vált, aminek következtében a Brandenburg név a mai napig rosszul cseng bizonyos körökben. A professzort, aki 1999 óta a Fraunhofer Intézet elektronikus médiatechnológiával foglalkozó kutatócsoportjának vezetője, ettől függetlenül számos díjjal jutalmazták különböző szakmai szervezetek.

Az IOSONO hangrendszer a hagyományos surround technológiák azon fogyatékosságát próbálja kiküszöbölni, hogy azokba a hallgató pozíciója is bele van kódolva, ill. a hangsugárzók nem megfelelő beállítása esetén jelentősen romlik a hang által keltett térérzet. Ahogyan az illusztráción is látható, az IOSONO a hangsugárzók megsokszorozásával kiterjeszti azt a teret, ahol a hang ideális paraméterekkel hallható (sweet spot). A megfelelő jelet minden egyes hangfalhoz külön számítja ki a vezérlő a virtuális hangforrások helyzetének figyelembevételével. Az audioobjektumok tárolásához és átviteléhez az MPEG-4 szabvány 3D audioprofilját alkalmazzák, amely hanginformációk objektumorientált kódolásához jelenleg a leghatékonyabb formátum, ráadásul lehetővé teszi a hang valós idejű interaktív manipulálását is.


Sweet spotok egy hagyományos surround és egy IOSONO rendszerben

Az IOSONO rendszer első gyakorlati megvalósítása egy ilmenaui moziban készült el. A 89 férőhelyes terem falaira a Fraunhofer Intézet munkatársai 24 panelt szereltek összesen 192 hangszóróval. Minden panel nyolc két utas hangsugárzót és nyolc 50 wattos erősítőt, továbbá egy optikai ADAT-interfészt tartalmaz. A központi vezérlő szokványos, ADAT-hangkártyákkal ellátott PC-kből és egy Dolby hangprocesszorból áll. A gépeken egy Linux alatt futó speciális szoftver segítségével renderelik a hangot. A rendszer – különösen élő koncerteken és színházi előadásokon való alkalmazásakor – további vezérlőelemekkel (keverőpult stb.) egészíthető ki.


Az ilmenaui mozi

A rendszer forgalmazása professzionális felhasználók (mozik, stúdiók) részére megkezdődött; családi otthonoknak a fotón látotthoz hasonló berendezése azonban alighanem nem fog egyhamar széles körben elterjedni.

Azóta történt