Jön az egységes elektronikus anyakönyv

Az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséről szóló törvény július 1-jei hatályba lépésével Magyarországon gyakorlatilag megszűnik a papír alapú anyakönyvezés. A jelenlegi négyféle (születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati) anyakönyvet egyetlen, személyhez kötött nyilvántartás váltja fel – írja tudósításában a vg.hu.

Ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen történjen, az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás működtetésére felhatalmazott Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalnál (KEKKH) egy 920 millió forintos fejlesztést hajtottak végre. Az európai uniós forrásból megvalósult projekt, mint a KEKKH-nál elmondták, magában foglalja a rendszer fejlesztését és a teljesen új, több telephelyes, nagy biztonságú informatikai infrastruktúra kiépítését. A fejlesztéseket, a beszerzéseket és az informatikai infrastruktúra kialakítását követően jelenleg a bevezetés előtti utolsó végfelhasználói teszteket végzik. Az oktatásokra és rendszer bevezetését megelőző országos technikai próbák júniusban várhatók. Az anyakönyvvezetők csak okítást kapnak, új gépekre nem lesz szükségük, mert az elektronikus anyakönyvi nyilvántartást a jelenleg használt munkaállomásaikról is elérik – közölték a hivatalnál.

A projekt nyomán teljesen megújul és elektronikussá válik a Magyarországon 120 évre visszatekintő állami anyakönyvvezetés, azaz megszűnik a papíralapú anyakönyvezés. A most közzétett vonatkozó KIM-rendelettervezet szerint az átállás részeként az addig vezetett nyilvántartásokat alapesetben július 15-ig le kell zárni. Az elektronikus nyilvántartás mellett azonban a papíralapúak is megmaradnak, ami azért is fontos, mert meglehetősen sok időt vesz igénybe, amíg az anyakönyvek teljes adatállományát rögzítik, és az elektronikus nyilvántartás teljes körűen alkalmazható lesz.

Az elektronikus rendszer kiépülésével jelentősen felgyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (illetve külföldön is) le lehet majd kérni az anyakönyvi kivonatokat. A bíróságok közvetlenül is hozzáférnek majd a digitális anyakönyvekhez, így ez előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni.

Azóta történt

Előzmények