Elcsípték az első StarOffice-vírust

Felfedezték az első olyan makróvírust, amely nem a Microsoft irodai programcsomagját, hanem a StarOffice-t fertőzi meg. A program nem okoz kárt, ezért is gondolja a vírust elcsípő Kaspersky Lab szakértője, Roel Schouwenberg, hogy egy tizenéves hacker írhatta, hogy bemutassa: ez is lehetséges.

Noha korábban sokak életét keserítették meg, ma a makróvírusok rendkívül ritkák, hiszen terjedésük a makrók futtatásának letiltásával könnyen meggátolható. (A makrókat különféle feladatok végrehajtására – például egy táblázat több elemén elvégzendő számításokra – lehet használni.) A mostani vírus is – melyet Stardustnak kereszteltek – az elsősége miatt különleges, hiszen eddig kizárólag a Microsoft Office alkalmazásait fertőző makróvírusokat ismertek.

A kórokozó úgy terjed, hogy először a Sun irodai csomagjának alapértelmezett dokumentumsablonját fertőzi meg, majd onnan kezdve minden megnyitott szöveges dokumentumot. A fertőzött fájlok megnyitásakor a vírus az internetről letölt egy pornóképet, amelyet aztán egy új dokumentumban jelenít meg. Ebben ki is merül az aktivitása, ebből gyanítják, hogy csupán egy próbavírusról van szó. Schouwenberg szerint ugyanakkor figyelmet érdemel, mert apró módosításokat követően a népszerű OpenOffice.org-ra is ráereszthető.

Azóta történt

Előzmények