Csődvédelmet kért az Elcoteq

Nem tudja törleszteni a hiteleit, ezért csődvédelembe menekült a finn Elcoteq. A legnagyobb európai szerződéses gyártó a héten közleményben jelentette be, hogy a hitelező pénzintézetek nevében a Danske Bank elutasította az adósságtörlesztés átütemezését, és befagyasztotta a cég egyes számláit. A Luxemburgban bejegyzett vállalat ezt követően döntött arról, hogy felügyelt irányítás alá helyezi magát. Ez a vagyonfelügyelő(k) kinevezésével és behajtási moratóriummal járó eljárás a helyi csődtörvény szerint a működés folytatását biztosító átszervezéssel vagy felszámolással zárulhat.

Hirdetés

Az Elcoteq június 30-án jelentette be, hogy az esedékesség napján nem fogja tudni kifizetni 48,5 millió eurós adósságát, de egyben jelezte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat egy külső befektetővel annak rendezéséről. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a kaliforniai Platinum Equity kockázatitőke-befektető társaság akart újonnan kibocsátott részvényeken keresztül tulajdonrészt vásárolni cégben, és tárgyalt volna egy 80 millió eurós adósságfinanszírozási ügyletről is. A megállapodás feltétele lett volna, hogy a gyártó meg tudjon egyezni a hitelezőkkel.

Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezetének vezetője az MTI-nek azt mondta: a befektetővel folytatott tárgyalásokon múlhat több mint kétezer pécsi dolgozó sorsa. Hozzátette: a teljes cég, így a magyar leányvállalat számláit is zárolták hétfőn.

Az Elcoteq európai – főleg balti és oroszországi gyártóhelyei – eladásával karcsúsodott az utóbbi pár évben. Ennek nyomán 2009 júniusában közölték, hogy a nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítják. Ennek ellenére a gazdasági válság kirobbanása után az Elcoteq Magyarország Kft. dolgozóinak létszáma is jelentősen csökkent, az egykori 7 ezer helyett jelenleg mintegy 2800 főt foglalkoztat a vállalat. A cég éppen a múlt héten jelentette be 680 fő leépítését. Novodárszky Béla az MTI-nek elmondta, hogy a dolgozók körében most rendkívül nagy a bizonytalanság.

Az Elcoteq – mely 1998-ban jelent meg Magyarországon, és a korábbi három helyett ma már csak egyetlen üzemben termel – a 2010-es évet 1,07 milliárd euró árbevétellel és 14,7 millió euró adózás utáni eredménnyel zárta. A vállalat forgalma öt év alatt a negyedére esett vissza.

Azóta történt

Előzmények