Közel egymilliárd okostelefon fogyott tavaly

Közel másfélszer több, 968 millió okostelefon talált gazdára 2013-ban, mint egy évvel korábban, olvasható a Gartner piackutató vállalat friss mobilpiaci jelentésében. A tavalyi év azért is számít mérföldkőnek a mobilpiacon, mert először fogyott több, az összértékesítés 53,6 százalékára rúgó okostelefon, mint hagyományos mobil.

Hirdetés

Az év utolsó három hónapjában elsősorban a fejlődő országokban tapasztalható keresletnövekedés hajtotta a piacot. Kelet-Európában a Gartner másfélszeres növekedést mért, a latin-amerikai régióban 96,1 százalékot, országok szerinti bontásban pedig India toronymagasan vezet, ahol 166,8 százalékkal több okostelefont adtak el, mint 2012 utolsó negyedévében. Kínában, a másik hatalmas és minden gyártónak kiemelt fontosságú piacon, ahol nemrég indult el az LTE-szolgáltatás, 86,3 százalékos emelkedést mért a piackutató cég.

Forrás: Gartner
Forrás: Gartner [+]

Operációs rendszerek tekintetében az Android 2013-ban már az összes eladott okostelefon közel négyötödén, 78,4 százalékán futott. Ez 758,7 millió készüléket jelent, 207 ezerrel többet, mint 2012-ben. A Gartner becslése szerint 2014-ben csak az androidos készülékek forgalma eléri majd az egymilliárdos határt. Az okostelefon-piac hatalmas ütemű bővülése miatt az iOS folyamatosan veszít globális piaci részesedéséből, annak ellenére, hogy az Apple 20 millióval több, összesen 150,7 millió iPhone-t tudott eladni tavaly, mint egy évvel korábban. Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója már többször is hangoztatta, hogy őket elsősorban nem a piaci részesedés, hanem saját értékesítési volumenük növelése és a vásárlói lojalitás megőrzése foglalkoztatja, de egyre több piaci elemző van azon a véleményen, hogy hosszú távon az iOS hasonló gondokkal szembesülhet, amivel korábban a Macintosh is a Windows ellenében. A mi álláspontunk az, hogy az Android-úthenger ellenére túl korai megkongatni a vészharangot az iOS felett, hiszen az Apple még így is több százmillió iOS-es készüléket értékesít évente, eladási mutatói folyamatosan emelkednek, egyszerűn arról van szó, hogy az olcsó androidos modellek letarolják a kiemelten árérzékeny piacokat, ami pedig hagyományosan nem az Apple elsődleges célpontja és bevételi forrása.

Forrás: Gartner
Forrás: Gartner [+]

Windows Phone-os készülékekből közel kétszer annyi, 30,8 millió fogyott, mint 2012-be, a bővülő piacon ez tavaly 3,2 százalékos részesedésre volt elég. A BlackBerry nagyot bukott, 2012-es 5 százalékos részesedéséből 2013-ra mindössze 1,9 százalék (18,6 millió okostelefon) maradt.

Gyártók szerinti megoszlásban a Samsung abszolút piacvezető akár az okostelefonokat, akár a teljes mobiltelefon-piacot nézzük. A dél-koreai óriás 2013-ban 299,8 millió okostelefont adott el, 95 millióval (!) többet, mint az azt megelőző évben, ezzel 31 százalékos piaci részesedést tudott kihasítani magának. A teljes mobilpiacon 444,4 millió Samsung telefon fogyott, ez 2012-höz képest 60 milliós emelkedés, jól látható tehát, hogy a hagyományos mobilok forgalma jelentősen visszaesett a gyártónál. Az okostelefon-kategóriában az Apple egyelőre nagy fölénnyel tartja második helyét, de az utána következő három ázsiai (két kínai és egy dél-koreai) gyártók mindegyike 80-100 százalékos éves növekedést tudott elérni, és a Motorola Mobility felvásárlását nemrég bejelentő Lenovo 2014-ben is duplázásra számít.

Forrás: Gartner
Forrás: Gartner [+]

A teljes mobiltelefon-piacon a 2012-höz 83 millió darabos zuhanást elszenvedő Nokia volt a második, de a finn gyártót valószínűleg utoljára láttuk egy ilyen kimutatásban, bár a Microsoft még mindig nem tudta végrehajtani a felvásárlását, ugyanis Indiában rendezetlen adóügyek miatt a hatóságok többek között a finnek egyik gyárát is lefoglalták. Az Apple harmadik helye az 1,8 milliárd darabos mobiltelefon-piacon viszont rendkívül figyelemre méltó, hiszen a vállalat palettája szinte kizárólag felsőkategóriás, drága modellekből áll. Mára ugyan nem meglepő, de azért érdemes megemlíteni, hogy a top 10 gyártó a Nokia és az Apple kivételével mind ázsiai illetőségű.

Azóta történt

  • Megállíthatatlanul tör előre a Lenovo

    A Motorola Mobility felvásárlása után sem állt le a cég, 3 800 szabadalmat vettek pénteken a NEC-től. Keményen törnek előre, tavaly négyszer annyi táblagépet adtak el, mint előtte.

  • A magyar netezők több mint fele használ okostelefont is

    2013 végére a hazai oldalletöltések között a mobileszközről generált oldalletöltések már a 10%-os határt ostromolják, ami azt jelenti, hogy minden tizedik oldalletöltést mobileszközről generálnak.

Előzmények