Egy netes perben ítélő brit bírónak fogalma sincs, mi az a „weboldal”


Peter Openshaw és neje 2005-ben
együtt lettek a Legfelsőbb Bíróság bírái

Egy brit bíró szerdán nyilvánosan beismerte, hogy hiábavalóan küszködik a „weboldal” kifejezéssel abban az ügyben, melyben három embert vádolnak az interneten történő terrorizmusra való felbujtással – adja hírül a Reuters.

Az érintett bíró, Peter Openshaw a londoni tárgyalás folyamán kifakadt, hogy képtelen munkáját megfelelően végezni, s ennek legfőbb oka, amint mondja, hogy: „abszolút nem értem, mi is az a weboldal”.

A szóban forgó ügy tárgya, hogy olyan anyagok kerültek a netre, melyben erőszakos iszlamisták többek között nyugati túszok lefejezésével fenyegetőztek. Az ügyész azt állítja, hogy a vádlottak tették fel ezeket az anyagokat, ráadásul az érintett oldalakon autóba rejtett bombák készítéséhez adtak tanácsokat, illetve szent háborúra hívták fel olvasóikat, s ennek következtében a brit terroristaellenes törvény értelmében súlyos büntetés várhat rájuk.

A szerdai ülés zárásaként s egy számítástechnikai szakértő csütörtöki meghallgatására tekintettel a bíró ezt mondta az ügyésznek: „Kérdezze őt egyszerűen, az alapoktól kell kezdenünk.”

A vádlottak, a három arab származású fiatalember tagadják a terhükre felrótt vádakat.

Előzmények