Egy napig spórolt a Ricoh

A Ricoh Hungary is részt vett a Ricoh „Global Eco Action Day” nevű nemzetközi kezdeményezésben, amelynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatos gondolkodás fontosságára. A „Kapcsolj ki és gondolkodj!” jelmondatot viselő környezettudatossági programot a digitális irodai berendezéseket gyártó vállalat az alkalmazottai körében hirdette meg világszerte, arra ösztönözve a dolgozókat, hogy átgondolják, hogyan csökkenthetik energiafogyasztásukat. A program fő üzenete, hogy ha kikapcsoljuk azokat az elsősorban megszokásból, feleslegesen használt elektronikus eszközöket, amelyekre valójában nincs is szükségünk az adott pillanatban, máris sokat tettünk környezetünk védelméért.

A nyári napforduló napjára, azaz június 21-re meghirdetett kezdeményezés során a Ricoh-irodákban világszerte lekapcsolták a felesleges világítást, a klímát és egy sor egyéb eszközt, amelyek nem voltak szükségesek a közvetlen munkavégzéshez. A globális ökonapon összesen 83 Ricoh-leányvállalat vett részt a világ 25 országában.

Az eredmények pedig önmagukért beszélnek: az áramfogyasztás összesen 31 901 kilowattal csökkent a nap során, a szén-dioxid-kibocsátás pedig 12 tonnával volt kevesebb. A nap során elért összes energiamegtakarítás 596 549 jen, azaz több mint 1,1 millió forint volt.

A Ricoh hazai leányvállalata, a Ricoh Hungary Kft. munkatársai az energiatakarékossági napon egyetlen irodahelyiségben sem kapcsolták fel a világítást, a légkondicionáló berendezéseket pedig alacsonyabb fokozatra állították, ezáltal is csökkentve az energiafogyasztást. Ennek eredményeképp a vállalat egy átlagos naphoz viszonyítva 23 százalékos energiamegtakarítást ért el.

„Nagy eredmény az egy nap alatt elért energiamegtakarítás, de sokkal fontosabb a kezdeményezés hosszú távú eredménye. Az, hogy elültetjük az emberek fejében a gondolat magvát és ezáltal otthon vagy a mindennapi életük más területén is eszükbe jut a feleslegesen működő elektronikus eszközök kikapcsolása, sokkal nagyobb eredmény ennél! Talán így minden egyes ember megérti, hogy ő maga, egyedül is, sokat tehet a környezet védelméért” – mondta Halász Gábor, a Ricoh Hungary ügyvezető igazgatója.

Slágertéma

Az elektromos készülékek fölösleges energiafogyasztásának problémája nem először kerül reflektorfénybe. Tavaly a Fujitsu Siemens brit leányvállalata publikált egy jelentést, amely arra figyelmeztetett, hogy a vállalatoknak rá kellene szoktatnia a dolgozókat arra, hogy – mielőtt hazaindulnak a munkahelyükről – kapcsolják ki számítógépeiket, mert az éjszaka is ébren lévő masinák jelentősen hízlalják a közüzemi számlákat. A közzétett eredmények szerint évente csak Nagy-Britanniában 217 millió dollár vész kárba az „úgy felejtett” PC-k miatt.

Amint arról beszámoltunk, az EU környezetvédelmi miniszterei tavaly nyáron egyeztek meg arról, hogy törvényben kötelezik az elektromos készülékek gyártóit az energiatakarékosabb tervezésre. Az új szabályozás célja, hogy a háztartásokban található eszközök – köztük számítógépek – ún. készenléti (standby) módú energiafelvételét jelentősen csökkentse.

A direktíva támogatói szerint az új sztenderdeknek megfelelő készülékeknek köszönhetően jelentősen mérsékelhető az áramfelhasználás, aminek előnye a háztartások esetében az alacsonyabb közüzemi számlában, míg a tagországokban az üvegházhatású gázok kibocsátásnak visszaesésében mutatkozna meg. Úgy becsülik, hogy a szabályozás elfogadásával a szén-dioxid-kibocsátás 2010-re nagyjából 180 millió tonnával – az EU teljes kiotói vállalásának a felével – csökkenne.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ricoh

Azóta történt

Előzmények