Egy eleve halott ötlet: rezsicsökkentés szerverekkel

Hirdetés

Szerverfarmok helyett lakásokba helyezett szerverekkel csökkentenék a fűtési költségeket a lakóknak a francia, holland és német együttműködésű startup alapötlete szerint. Ez anyagilag a gépeket kihelyezőnek is jó lehet, hiszen csak az áramszámlát kell állniuk, az elhelyezési költségeket nem. A Nerdalize ügyvezetője, Boaz Leupe szerint ez egy bomba ötlet, amivel mindenki csak jól jár.


Ez itt egy szerver rendere [+]

Már el is kezdték az otthoni szerverek pilotját, ebben öt háztartás vesz részt, illetve a holland Eneco. Leupe szerint a szerverek tárolásának díja 50 százalékkal csökkenthető, ha azokat nem az erre kitalált (és amúgy alaposan védett, temperált hőmérsékletű) farmokon tárolják, hanem háznál. Igazából akár hatvan százalékos csökkenés is elérhető lenne, de 10 százalék a Nerdalize-nál marad.

Leupe az aggódókat három érvvel nyugtatja: egyrészt a rendszer jelzi, ha valaki megpróbál belepiszkálni, másrészt az adatok titkosítva vannak, harmadrészt pedig a hackereknek tudniuk kéne, konkrétan melyik háztartásban fűtenek szerverekkel. Hogy biztosan ne legyen hideg, üresjáratban is terhelni fogják ezeket különböző számításokkal.

Felmerül a kérdés, hogy mi történik nyáron, de erre nem kapunk kielégítő választ, mindössze csak annyit, hogy a kialakítás olyan lesz, hogy a hőt ne csak a lakásba, hanem azon kívülre is lehessen vezetni. Valószínűleg olyan helyre érdemes telepíteni ezeket a szervereket, ahol egész évben fűteni kell.

Előzmények