E-stemplizhetnek a nagyok

Az APEH a NetLock Kft.-t, Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegző- szolgáltatóját választotta az adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó ötszáz legnagyobb adózó, valamint a háromezer legnagyobb adófizető 2004. február elejétől elektronikus úton, elektronikus aláírás alkalmazásával teljesíti adóbevallását. A beérkező adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához az APEH Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegző-szolgáltatóját a NetLock Kft.-t választotta.

Az időbélyegzés keretében a NetLock Kft. rendel hiteles időt az elektronikusan benyújtott adóbevallások dokumentumaihoz. Az időbélyegző tartalmazza, ezáltal bizonyítja az adóbevallás benyújtásának, illetve az adatszolgáltatás teljesítésének időpontját, és így igazolja, hogy a dokumentum a bélyegzés időpontjában már létezett.

Az időbélyegző egy elektronikus irathoz, illetve dokumentumhoz az időbélyegző-szolgáltató által csatolt, a bélyegzés időpontját is tartalmazó elektronikus aláírás. Feladata, hogy bizonyítsa egy adott dokumentum meghatározott időpontban való létezését, így bizonyítékként szolgálhat, arra hogy a feladó "időben" feladta küldeményét és a fogadó "időben vagy időn kívül" megkapta azt. Amennyiben az állomány megérkezéséről a címzett visszaigazolást küld, ezt is lehet időbélyegezni, így megállapítható az az időpont, amelyben már biztosan a címzettnél volt a küldemény.

Azóta történt