Tovább zuhan az e-könyv-olvasók ára


Elsőként száz dollár alatt

Határponthoz érkezett a nem is oly rég még luxuscikknek számító e-readerek piaca: egy forgalmazó, az amerikai Borders lett az, amelyik először kínál elektronikus könyvolvasót 100 dolláros árnál olcsóbban: természetesen nem a jelenlegi kínálat legmagasabb színvonalú eszközéről van szó, de azt tény, hogy az Aluratek Libre eBook Pro nevű készülék szerdától 99,99 dollárért megkapható.

A trend nyilvánvaló: ahogy az IT café is beszámolt róla, komoly áresésnek vagyunk tanúi, hiszen a legnagyobb érdekelt vállalkozás, az Amazon az e-könyvek piacának drasztikus mértékű felpörgése folytán úgy döntött, hogy jelentős mértékben csökkenti saját olvasójának, a Kindle-nek az árát. Ahogy ez ilyenkor már szokás egy új technológiánál, a kereslet elindított egy áresési hullámot, és a készülékek egyre olcsóbbakká válnak. A Borders üzletpolitikája iskolapélda, mivel nemcsak az említett alsó kategóriás olvasó kerül kevesebbe, hanem a minőségibb termékeket is leárazták, például a Kobót 149,99 dollárról 129,99-re. Az természetesen várható – és a szakértők is erre figyelmeztetnek –, hogy a folyamat vége az, hogy egy átlagos e-könyv-olvasó 100 dollárnál olcsóbb lesz, ám itt feltehetően megreked az áresés, és stabilizálódik a piac – hacsak nem lesz akkora kereslet, hogy iszonyú mennyiségű készülékre lesz igény, bár a komoly minőséget és sok szolgáltatást nyújtó okos eszközök ára azért egy ilyen esetben is behatárolt lesz.

Hogy mi lesz az elvárható és elvárandó, azt még nem tudni pontosan. A készülékek képernyője akármilyen technológiával készül is, ha az olvasók (a tömegek, nem a geekek) elégedettek lesznek az egyikkel, az lesz a nyerő: de a végeredményt ma még mindig nehéz megjósolni; nyilvánvalóan szegmensekre szakad ez a piac is, akárcsak a mobiltelefonoknál történt. A képernyő mellett fontos jellemző lehet a tárkapacitás, az MP3-képesség, az internetkapcsolat milyensége, az akkumulátor minősége (ebben ezek a gyakorlatilag egyfunkciós gépek nagyon jók, szinte minden digitális eszközt vernek a legtöbbször „egy feltöltés hetekig tart” képességükkel).

A képernyőre visszatérve: az e-ink technológiája, valamint az LCD még el nem dőlt versenyt folytat. Arról nem is beszélve, hogy a színes és a fekete-fehér megjelenítés küzdelme is a kezdeti fázisban van, még nem tudni, hogy melyikre lesz nagyobb igény. Ráadásul azt is nehéz lenne megjósolni, hogy a táblagépeknek az a hulláma, mely az iPad nyomán bontakozik ki, vajon milyen módon befolyásolja az e-readerek piacát. Az egyszerű, minimalista, gyakorlatilag csak olvasásra használható eszközök viszont láthatóan egyre olcsóbbak és jobbak lesznek: a fogyasztóknak ez mindenképp öröm, minden esély megvan arra, hogy néhány éven belül létrejöjjön egy olyan megoldás, mely végleg kiszorítja a papírújságokat; ami olyan olcsó, ám igen jól használható lesz, hogy a fillérekbe fog kerülni.

Azóta történt

  • Fejezetenként árul szakkönyveket a TypoTEX

    A cég uniós pályázaton nyert támogatást egyetemi jegyzetek és tankönyvek elektronikus kiadására. A köteteket másolásvédelemmel forgalmazzák.

  • Vége az e-papírnak?

    A piac egyik nagy szereplője, a Barnes & Noble LCD-re cserélte le az elektronikus papírt legújabb e-olvasójában. Begyűrűzik az iPad-hatás.

  • Te vagy a fény az éjszakában

    Hogyan olvassunk komfortosan a Kindle-ön sötétben, milyen megvilágítást használjunk?

Előzmények