E-hulladék Európában: katasztrofális a helyzet

Az Európai Unióban a keletkező e-hulladéknak csak a harmadát gyűjtik be és hasznosítják újra – áll az EU által létrehozott szervezet, a Countering WEEE Illegal Trade (CWIT) friss jelentésében.

A 2012-es adatokat feldolgozó jelentés szerint az EU-ban egy év alatt 9,5 millió tonna e-hulladék (számítógépek, okostelefonok, tévék stb.) keletkezett, ám ebből mindössze 3,3 millió tonnányit gyűjtöttek be, majd dolgoztak fel újra. A maradék kb. 6,2 millió tonna hulladékkal a következők történtek:

  • 1,5 millió tonnányit illegálisan exportáltak
  • 3,15 millió tonnányit szabálytalanul és helytelenül dolgoztak fel
  • 750 ezer tonna esetében ellopják az értékes alkatrészeket
  • 750 ezer tonnányit egyszerűen kidobtak a szemétbe

A jelentés rámutat, hogy mindez nemcsak gazdasági veszteség, hanem súlyos környezetvédelmi probléma is, ugyanis a leselejtezett elektronikus eszközök jó része tartalmaz mérgező, a környezetet károsító anyagokat, például ólmot vagy higanyt.

A több mint négymillió tonnányi hanyagul feldolgozott e-hulladék azért jut erre a sorsra, mert az ezt kezelők meg akarják spórolni a tisztességes újrafeldolgozás költségeit: a jelentés készítői 150-600 millió euróra becsülik azt az összeget, melyet az érintettek így megtakarítanak. A még begyűjtés előtt ellopott drága anyagok és alkatrészek is hatalmas értéket képviselnek: ezt a CWIT jelentése 800 millió-1,7 milliárd euróra becsüli.

A szervezet legfontosabb célja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az EU döntéshozói számára, így ezt ebben a jelentésben is megteszik. Többféle megoldást javasolnak, köztük például a fémkereskedelemben betiltanák a készpénzes fizetést, több állami hatóság részvételével speciális környezetvédelmi csapatok létrehozását szorgalmazzák.

Azóta történt

Előzmények