Vadászati engedély drónokra

(Infobulvár) A megfigyelési botrány érdekes mellékhajtására hívták a figyelmet amerikai lapok a múlt hét végén: az alig több mint 500 lakosú Deer Trail coloradói kisvárosban hamarosan szavazást tartanak arról, hogy a lakosok kaphatnak-e „kilövési engedélyt” a város fölött esetlegesen megjelenő kormányzati drónokra (más néven: unmanned aerial vehicle – UAV).

Hirdetés

Az elsőre hajmeresztőnek tűnő ötlet másodjára is az, ha végiggondoljuk a következményeket, egyértelmű a kezdeményezés mögött rejlő politikai szándék, ugyanakkor fontos jelzés is.

Az IT café már többször beszámolt a távirányított pilóta nélküli eszközök fejlesztéséről, felhasználásáról. Az elmúlt évek legfontosabb fejleménye, hogy az eredetileg hatékony katonai gépeknek szánt drónok előtt két új piac is megnyílt: egyrészt a kormányzati felhasználás, ebbe beletartoznak a rendőrségi, hírszerzési, katasztrófavédelmi, kutatási stb. célra bevetett eszközök. Másrészt pedig egyre valószínűbb, hogy – egyelőre leginkább az Egyesült Államokban – a megfelelő szabályozások elkészülte után a drónok megjelennek a civil szférában is.

drón

A coloradói kisvárosban elsősorban a feltételezett kormányzati megfigyelési, kémtevékenység miatti felháborodás vezetett odáig, hogy kialakítsanak egy tervet, mely szerint 25 dollárért lehetne megvásárolni a drónok kilövési engedélyét, illetve 100 dollár jutalmat adnának azoknak, akik bemutatják egy levadászott gép azonosítható darabját. Mivel az önkormányzatban nem tudtak döntésre jutni, így határozták el a népszavazást.

A javaslat ötletgazdája Phillip Steel, 48 éves veterán, aki lapoknak nyilatkozva elmondta azt, hogy habár még soha senki nem látott Deer Trail felett drónt, legfeljebb a környékbeli farmerek számoltak be ilyesmiről, a sikeres népszavazás és a vadászati engedélyek kiadásának lehetősége valójában szimbolikus gesztus, tiltakozás az ellen, hogy a kormány törvényszegő módon saját polgárait is megfigyeli.

Egy másik híradás szerint Steel kissé cinikusan azt is hozzátette, hogy a darabonként 25 dollárba kerülő engedélyek segítenének a közkassza feltöltésében is, hiszen habár még nem tudni, hogy meghozzák-e a helyi rendeletet, előzetesen már közel 20 ezer dollárnyi engedélyre érkezett kérelem, amikor utasításra fel kellett függeszteni az előjegyzést.

Azóta történt

Előzmények