Drón nem mehet a pápa közelébe

Az elmúlt pár napban szinte ömlöttek a drónokkal kapcsolatos különféle hírek, tudósítások, mintegy jelezve, hogy egyre fontosabb lesz ez a terület mind gyártási, mind felhasználói, mind biztonsági szempontból. Szemezgettünk a legérdekesebbekből.

Büntetés engedély nélküli reptetésért

Megszületett az első ítélet Nagy-Britanniában, melyben egy olyan férfit találtak vétkesnek, aki megszegte a jelenlegi repülésbiztonsági rendelkezéseket.

A 42 éves Nigel Wilson beismerte, hogy összesen hét alkalommal reptetett drónt szabálytalanul, engedély nélkül kiemelt épületek és emberekkel zsúfolt helyek fölött. Az egyik felvételt, melyet egy focistadion fölött készített, fel is töltötte a YouTube-ra, végül ez vezetett a letartóztatásához. A bíróság pénzbüntetésre ítélte, és két évre eltiltotta drón birtoklásától, illetve mindenféle, drónreptetéssel kapcsolatos tevékenységtől.

Hirdetés

Nagy-Britanniában jelenleg egy 2009-es törvény (Air Navigation Order) két cikke szabályozza a kis méretű, ember nélkül repülő eszközök használatát. Ez a rendelkezés igen szigorú, tiltja a látótávolságon kívüli reptetést, az ütközésekért mindig a drón tulajdonosa a felelős, nem szabad sűrűn lakott terület felett röptetni, 50 méternél közelebb szinte semmihez sem mehet a drón, illetve az üzleti célú felhasználáshoz a légiközlekedési hatóság engedélye szükséges. Mindez annyit jelent, hogy egy városban – hacsak nem egy hatalmas parkban csinálja valaki – gyakorlatilag sehol sem lehet drónt reptetni.

EU-s szabályozás

Új szabályozásra van szükség a drónok használatának ösztönzéséért Európában, de ez a szabályozás nem lehet aránytalanul szigorú, hogy ne riassza el a befektetőket, írja az EU közlekedési szakbizottságának kedden elfogadott jelentése. Jacqueline Foster témafelelős úgy véli: „Az utóbbi 15 évben kereskedelmi szempontból hatalmas növekedést láttunk az iparban. Polgári drónokat használnak a növények ellenőrzésére a földeken, humanitárius katasztrófákat vizsgálnak és erdőtüzeket, ellenőrzik a vasútvonalakat, használják a filmiparban” Az EP-képviselő szerint fontos, hogy megfelelő pilótaképzés legyen. Az adatvédelem kapcsán emlékeztetett, hogy már létezik a területet lefedő nemzeti és uniós szintű szabályozás. „Nem látom szükségét újabb szabályok bevezetésének ezen a téren” – nyilatkozta Foster, aki szerint a legfontosabb a drónok biztonságos használata.

A tervek szerint a drónoknak fel kell ismerniük a velük egy légtérben repülő légi járműveket, hogy ne veszélyeztessék a fedélzetükön emberekkel repülő gépeket. A sűrűn lakott területekre, valamint a repüléstilalmi övezetekre, mint például a repülőterek, erőművek, nukleáris- és vegyi üzemek, is kiemelt figyelmet kell fordítani az EP-képviselők szerint.

A jelentésről várhatóan az október végi plenáris ülésen szavaz a Parlament.

Egy falka drón

Egy tengerészeti iskola posztgraduális képzésben résztvevő hallgatói a kaliforniai Monterey-ben egyfajta rekordot állítottak fel, amikor sikeresen reptettek ötven drónt, és ezeket egyetlen ember irányította.

Az egyik komoly feladat az egymás utáni indítás volt, ezt harminc másodpercenként tették meg, de reménykednek abban, hogy további finomításokkal ezt az értéket tíz másodperc alá lehet szorítani. A már a levegőben lévő gépek wifin kommunikálnak egymással, mégpedig a bevált módszerrel: egy vagy több gépet irányítanak közvetlenül, a többi követi ezeket. Ugyanakkor kísérletként is érdekes volt a röptetés, mivel más a rajban repülő drónok viselkedését szimulátoron, és más élőben tesztelni.

A NASA segít a brit kormánynak

Mivel a drónok számának növekedésével egyre több az incidens, baleset is, a brit kormány felkérte a NASA szakembereit, egy olyan új nyomkövető rendszer kidolgozásában adjanak támogatást, mellyel mind a közösségi, mind a kereskedelmi, mind a magánfelhasználású drónok repülését lehet menedzselni.

A NASA az Egyesült Államokban már dolgozik hasonló projekteken – pl. vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Verizon mobilhálózatának tornyait hogyan lehetne felhasználni egy kontrollrendszer kiépítésénél. Többféle technológiát is tesztelnek, és várhatóan 2019-re tudják előállítani a rendszer prototípusát.

Féltik a pápát

Mivel a pápa hamarosan hivatalos látogatást tesz az Egyesült Államokban, a légifelügyelet kiadott egy közleményt, melyben közlik, hogy szeptember 22. és 27. között azon városokban és körzetükben (Washington, DC, New York, Philadelphia) tilos lesz a drónok röptetése, ahol a pápa látogatást tesz. A tilalmat megszegőkkel szemben polgári, illetve bűnügyi eljárást kezdeményeznek.

Drón és pápa
[+]

Posta drónnal

Több európai ország után a finn posta is megkezdte az online vásárolt áruk esetében a drónos házhozszállítás módszerének kidolgozását, a hónap elején lezajlott az első sikeres, négynapos teszt is.

Azóta történt

Előzmények