Frissült a LibreOffice 3.5

Tegnap, néhány nappal a fejlesztési menetrendben szereplő határidő után megjelent a LibreOffice 3.5 első karbantartó kiadása. A végleges 3.5.1-es verzió – mely bitre pontosan megegyezik a második release candidate-tel – a főverzióban felfedezett legfontosabb hibákat javítja.

Hirdetés

Ennek használata éles környezetben még mindig nem javasolt, csak a kísérletező kedvű felhasználóknak, tesztelőknek érdemes váltani rá. A nyílt forráskódú irodai csomag fejlesztését iránytó Document Foundation kiadási elvei szerint ugyanis a főverziók .0-s és .1-es kiadásai kísérleti stádiumoknak tekinthetők. Az első stabil változat mindig a .2-es verzió, míg a .3-as és további hibajavító kiadásokat a fejlesztők „atomstabilnak” minősítik. A következő frissítés, a már stabil és így hétköznapi munkára is ajánlott 3.5.2 az alapítvány kiadási ütemterve szerint április második hetében jelenik meg.

A LibreOffice 3.5.1 Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre letölthető az irodai csomag weboldaláról. Fontos tudni, hogy a 3.4.4 vagy annál régebbi windowsos verziók felhasználóinak a telepített csomagot el kell távolítania az új kiadás installálása előtt.

Az alapítvány a frissítés kiadása kapcsán bejelentette azt is, hogy a csomag fejlesztésén dolgozó hackerek száma februárban meghaladta a 400-at. Közöttük sok az önkéntes közreműködő, de dolgoznak vállalatoknál teljes állásban a LibreOffice-ra ráállított emberek is a projekten – 2010 szeptembere óta hetente átlagosan 20 új hacker kapcsolódott be a munkába. A csomag fejlesztésében több magyar is részt vesz, éppen a 3.5-ös főverzióba került számos újdonság tőlük.

Azóta történt

Előzmények