Itt a sokadik negyedik mobilszolgáltató: a DIGI

Habár a román bázisú DIGI különösen sikeres Magyarországon is, a cégre mindeddig egyáltalán nem volt jellemző a „sajtóbarátság”, vagyis hivatalosan alig-alig nyilatkoznak terveikről, illetve megkeresésük is meglehetősen problematikus – igazán zárkózottan viselkednek ilyen szempontból.

Az még a laikusok számára is nyilvánvaló, hogy a legutóbbi frekvenciapályázat legérdekesebb momentuma, hogy a DIGI is hozzájutott egy szelethez, így teljesen jogos a kérdés, hogy vajon mihez kezdenek vele. Ahogy a hwsw.hu kiváló távközlési szakértője, Koi Tamás végigzongorázta a még számára is csak töredékesen ismert lehetőségeket, nem tudni, hogy „valódi” mobilszolgáltatást tervez a cég saját hálózattal, vagy pedig a virtuális szolgáltatás egy sajátos válfaját választják, egy eddig meg nem nevezett partnerrel.

A cég mindenesetre roppant rövid közleményében, majd a hwsw.hu-nak adott tájékoztatásában is arra utal, hogy alapvetően saját hálózatban gondolkodnak, ám vizsgálják a belső roaming lehetőségét is. Ha kissé rosszindulatúak vagyunk – vagy realisták? – mindez annak a jelzése, hogy az egyébként tőkeerős cég valójában még sem a pályázat beadásakor, sem most nem döntött: megszerezték a frekvenciát, és a viszonyokat figyelve határoznak arról, hogy milyen módszerrel lehet gazdaságosan felhasználni.

De a tények: a vállalat közölte, hogy „a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tenderén elnyert 1800 MHz-es mobilfrekvencián a DIGI magas minőségű, hang- és adatforgalmi szolgáltatást nyújtó hálózatot kíván építeni és üzemeltetni. A tervezett hálózat 40 MBit/s sebességű mobil adatforgalmat tesz majd lehetővé. A szükséges hatósági engedélyek megszerzését és az egyéb adminisztratív előkészületeket követően a DIGI haladéktalanul elkezdi a hálózatépítést, a szolgáltatások mielőbbi elindítása érdekében. A cég fokozatos ütemben, országos hálózat kiépítését tervezi.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • DIGI

Azóta történt

  • A DIGI megkapta a mobilszolgáltatói engedélyt

    A DIGI Kft. átvette a hang- és adatátvitelre is alkalmas frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges rádióengedélyt, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság október 16-án aláírta a céggel a hatósági szerződést.

  • Felére csökkenti mobil irányú hívásdíjait a DIGI

    Az NMHH döntése és az előfizetők ösztönzése egyaránt szerepet játszott az április elsejével életbe lépő új árak meghatározásánál.

Előzmények