Országon belül tartott forgalommal védene a megfigyeléstől a Deutsche Telekom

A Deutsche Telekom úgy védené meg a németországi internetezőket a külföldi hírszerző szervezetek általi lehallgatástól, hogy országon belül tartaná a belföldi céllal rendelkező adatforgalmat. Németország vezető távközlési szolgáltatója szombaton jelentette be a kezdeményezést, melyhez jelenleg támogatókat keres a szektor többi szereplőjétől, és a vállalat szerint többek között a Vodafone és a Telefonica is gondolkozik már azon, hogy csatlakozzon-e a programhoz.

A DT szerint a németországi sikeres bevezetés után a programot a teljes schengeni övezetre ki lehetne terjeszteni. A nyilatkozat - bár nem politikus tette - újabb egyértelmű jele annak, hogy az európai cégek és államok (és főleg Németország) a jövőben szeretnék elkerülni a PRISM-ügyhöz hasonló megfigyelési botrányokat.

Németországban a néhány hónapja kipattant Snowden-ügy óta kiemelt téma az adatvédelem kérdése, júliusban Angela Merkel német kancellár a korábbinál jóval szigorúbb adatvédelmi szabályozás létrehozását sürgette, és kijelentette, hogy Németország nagyon kemény álláspontot fog képviselni a folyamatban lévő adatbiztonsági tárgyalások során. Arra is ígéretet tett, hogy a német kormány vezető szerepet vállal magára a kérdés megoldásában, és nyomást gyakorol az érintett amerikai cégekre, hogy azok elmondják az európai országoknak, milyen információkat osztanak meg róluk és kikkel.

Azóta történt

Előzmények