Nagyot lép előre az 5G-ben a Deutsche Telekom

Az idei, Barcelonában zajló Mobile World Kongresszuson a társaság körvonalazta várható nagy fejlesztéseit. 2015-ben a Deutsche Telekom 12 milliárd eurót fektetett be hálózatainak bővítésébe. A 2016 évben is több milliárd eurós beruházásokat terveznek ezen a területen.

Az 5G premiere

Most először a Deutsche Telekom nem egyedi 5G modulokat fog bemutatni, hanem egy teljes 5G rendszert. Ennek során különösen nagy sebességet valósít meg a válaszidők vagy „látencia”: a végpontok közötti válaszidő kevesebb, mint egy ezredmásodperc. „Minden a tervek szerint halad az 5G területén, és továbbra is aktívan szorgalmazzuk a szabványosítás és a fejlesztés folytatását, hogy minden készen álljon 2020-ra, vagy akár már korábban is” – nyilatkozta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom Európáért és a technológiai területért felelős menedzsment tagja. „Nem egyszerűen az a célunk az 5G-vel, hogy több szolgáltatást tudjunk kínálni. Az új mobiltelefonos technológia a felhasználók igényeit is egyedibb módon képes kezelni. Lehet, hogy az egyik felhasználónak elsősorban magas adatátviteli értékekre van szüksége, a másik számára viszont lényegesebb a minimális látencia vagy az alacsony energiafogyasztású, esetleg tömeges alkalmazások megléte.”

A Deutsche Telekom rendkívül magas sávszélesség-teljesítményt is kínál az 5G hálózatban: partnereivel együtt egy okostelefon-prototípusban az adatátvitel sebességét mobil kapcsolatban másodpercenként 1,5 gigabit fölé tudták vinni. A vállalat közleménye szerint hálózatuk már ma is készen áll ennek a rendkívül alacsony energiafogyasztással járó lehetőségnek az alkalmazására, melynek során az adatátvitel szenzorokon keresztül történik.

Nagy sebességű internet repülőgépeken

Még az idén felszerelik az első olyan antennákat, amelyek a jövőben LTE jeleket fognak küldeni az ég felé, hogy megkönnyítsék az internet vételét az európai légi útvonalakon, akár 10 ezer méteres magasságban is. A 2018 kezdetére várható piacindítással a Deutsche Telekom összesen 300 LTE állomást fog létrehozni és elindítani erre a célra Európa szerte. Az európai légi hálózat tervezett kiterjesztése során az első LTE állomásokat a várhatóan az év végén fogják kiépíteni Dél-Angliában. Hat tesztrepülést terveznek, melyek közül az elsőre már az idén sor kerül. Ezt fogja követni 2017 tavaszán az első üzleti célú pilot szolgáltatás a hálózaton, szintén Angliában. Németország és Nyugat-Európa más, sűrűn lakott területein a tervek szerint 2017 közepétől lesz elérhető a szolgáltatás. A légi internet szolgáltatást Európa-szerte az Inmarsat műholdas szolgáltatóval partnerségben építik ki.

Az első adatközpont az Európai Pan-Net számára nálunk lesz

A Deutsche Telekom folyamatosan dolgozik az Európai Pan-Net kiépítésén. Fontos mérföldkövet fognak elérni az idei év második negyedévében, amikor működni kezd majd az első Pan-Net adatközpont Magyarországon. Ez lesz az első olyan adatközpont, amely Pan-IP szolgáltatásokat fog nyújtani a jövőben minden európai nemzeti leányvállalat számára, egyetlen központi helyről. Az első olyan szolgáltatás, amelyet ősszel már ebből az adatközpontból fognak nyújtani, egy olyan e-mailszolgáltatás lesz, amely a legmagasabb szintű védettséggel rendelkezik. Ezt a negyedik negyedévben a CloudCPE szolgáltatás fogja követni. A CPE kifejezés az Előfizetői Berendezés (Customer Premises Equipment) angol nyelvű rövidítése, és olyan, az előfizetők lakásán vagy telephelyén használt, végpontok közötti eszközökre vonatkozik, mint a routerek vagy a telefonrendszerek. A CloudCPE a VPN, vagyis a virtuális magánhálózat egy olyan innovatív fejlesztése, amely segíti a vállalatokat a szolgáltatásaik virtualizálása felé vezető úton.

A Pan-Net hálózati architektúra lehetővé teszi egy közös, szabványosított infrastruktúra határokon átívelő használatát. A nemzeti leányvállalatok egy központi katalógusból kiválaszthatják azokat a szabványosított termékmodulokat, amelyekre szükségük van saját régiójuk egyéni piaci helyzetében. A cél, hogy 2020-ig, lépésről-lépésre centralizált, európai szolgáltató hálózati központok jöjjenek létre.

Globális hálózat vállalati ügyfelek számára

A CenturyLink, a Deutsche Telekom, a Reliance és az SK Telecom közösen alapítanak egy új nemzetközi távközlési szolgáltatót. A társaság neve „ngena” (Next Generation Enterprise Network Alliance). A vállalat megalakítását még jóvá kell hagyniuk az európai versenyt felügyelő hatóságoknak is.

A ngena célja nemzetközi hálózati szolgáltatások nyújtása nagyvállalati ügyfelek számára 2017 első félévétől. Ma a nagy globális vállalatok célja, hogy még távoli helyszíneken is lehetőleg minden alkalmazottjukkal minél egyszerűbben és minél nagyobb sebességgel tudjanak kapcsolatot tartani. Jelenleg nincs olyan szolgáltató, amely szolgáltatások vásárlása vagy partnerségek kötése nélkül tudna egy ilyen, egységesen működő hálózatot kínálni. Egy globális hálózat létrehozása és üzemeltetése rendkívül összetett és időigényes vállalkozás.

A ngena Cisco technológiát használ ahhoz, hogy a szövetségbeli partnerei hálózatát hozzákapcsolja egy virtuális, következő generációs globális hálózathoz. A cél az, hogy a vállalati ügyfelek számára egy földrészeket átívelő, rugalmas és nagy teljesítményű, biztonságos hálózatot kínáljunk. A ngena célja, hogy az elkövetkező évek során 20 további partnert vonjon be a szövetségbe. A hálózati elérési és átviteli szolgáltatások piaca évi 3,5%-kal nő, és már ma is évi 50 milliárdos piacot jelent.

És a fogyasztói nagy dobás: az immr

A szolgáltatás révén a mobiltelefon-számok virtuálissá válnak, ami azt jelenti, hogy többé nem tartoznak egy meghatározott készülékhez vagy SIM kártyához.

Az immmr mint független, nyílt, hanghívásokhoz, üzenetküldéshez és videóhívásokhoz egyaránt használható kommunikációs szolgáltatás várhatóan 2016 második felében válik elérhetővé. A Deutsche Telekom K+F részlege, a berlini T-Labs által kifejlesztett szolgáltatást jelenleg több európai országokban is tesztelik.

Az immmr az internetalapú kommunikáció előnyeit ötvözi a mobil távközlés erősségeivel. „Az immmr átviszi a felhasználók mobil kommunikációját a felhőbe – a mobilszám, a hívások, az üzenetek és a partnerlista bármilyen eszközről elérhetővé válik, bárhonnan, és bárkivel használható”– fogalmaz Claudia Nemat. Ennek folytán az immmr felhasználói bármilyen eszközről, operációs rendszerről vagy hálózati szolgáltatóról képesek lesznek kommunikálni mobiltelefonjukon keresztül, amikor csak akarnak, és ahol éppen tartózkodnak.

Ahhoz, hogy egy felhasználó regisztrálja magát az immmr-re, mindössze annyit kell tennie, hogy bejelentkezik a saját mobilszámával. Egy „immmrizált” felhasználó mindig hozzá fog férni az immmr szolgáltatásaihoz.

Előnyök a vállalat szerint:

  • a felhasználó az elsődleges számával indíthat hívásokat bármilyen eszközről, bárhonnan: minden hívása, üzenete és partnerlistája elérhetővé válik egy alkalmazáson vagy böngészőn keresztül, még akkor is, ha éppen nem a saját készülékét használja
  • megoszthatja a számát személyes, biztonságos webes link formájában, így ingyen kommunikálhat a barátaival akkor is, ha azok nem társ-immmr felhasználók
  • szuperalacsony díjak vezetékes és mobil hívásokra világszerte – az immmr-en belül a hívás és a kommunikáció ingyenes
  • új számokat lehet létrehozni sok országból – nem szükséges hozzá SIM kártya
  • minden egy alkalmazásban: beszélgetés, üzenetküldés, videóhívások, csoportos kommunikáció és még sok minden
  • a kiválasztott országokban a Deutsche Telekom ügyfelei olyan ajánlatokat is igénybe vehetnek, amelyekben az ehhez a szolgáltatáshoz tartozó mobil díjakat ötvözik az immmr szolgáltatással

Az immmr kezdetben az AppStore-ról és a Google Play-ről lesz letölthető ingyenes alkalmazásként.

Azóta történt

  • 5G demóversenyt hirdet az Ericsson Magyarország

    A Gondolkodj 5G-ben! verseny olyan alkalmazásokat keres, amik a ma hálózatán még nem megfelelően működnek, vagyis a jövő hálózati és felhőmegoldásaira fókuszálnak.

  • 50 Mbit/s-es ingyen Wi-Fit ad a Telekom

    Az alap csomag Magyarország 2000 településén, a prémium pedig a világ 20 országában, közel 20 millió hotspotra történő csatlakozást tesz lehetővé.

Előzmények