1947. december 23.

A New Jersey állambeli Murray Hillben lévő Bell Laboratóriumban William Shockley, Walter Brattain és John Bardeen bemutatják a tranzisztort. Brattain és Bardeen másfél évnyi, szilíciummal és germániummal folytatott kísérletezése után december 17-én készültek el az első működő tranzisztorral (ez egy műanyag kereten lógó a germániumlapka volt, amelyhez aranyból készített érintkezők kapcsolódtak).

A hatvanadik évforduló kapcsán született írásunk itt olvasható.

Azóta történt

  • 1939. december 29.

    E napon William Shockley a következőt írta jegyzetfüzetébe: „Ma az jutott eszembe, hogy elvileg lehetséges az, hogy egy erősítőben vákuum helyett félvezetőket használjunk.” Shockley többek között az 1947-ben megalkotott tranzisztorért John Bardeennel és Walter Brattainnel együtt 1956-ban kapott Nobel-díjat.

Előzmények

  • 1950. október 3.

    Az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala elfogadja a John Bardeen, Walter Brattain és William Shockley által benyújtott kérelmet, melyben a tranzisztor szabadalmát kívánták levédetni. Az elektronikai ipart forradalmasító eszközt a kutatók már két évvel korábban sikerrel tesztelték.

  • 1935. augusztus 16.

    A John Logie Bard és Robert Bosch által 1929-ben Berlinben alapított televíziós vállalkozás, a Fernseh AG egy szakkiállításon bemutat egy olyan készüléket, mely képes volt folyamatosan képeket rögzíteni a képcsőhöz kapcsolva. Ez a fejlesztés később süllyesztőbe került a cégnél.

  • 1908. május 23.

    Megszületett John Bardeen amerikai fizikus és villamosmérnök, aki a Bell Laboratórium munkatársaként Walter Brattainnel és William Shockley-val közösen 1947-ben megépíti a tranzisztort, a későbbi integrált áramkörök alapelemét, amely forradalmasította az elektronikát és a számítástechnikát. A felfedezésért a trió 1956-ban Nobel-díjat kapott. Az elismerésből Bardeen még egyet begyűjtött, 1972-ben a szupravezetés elméletének kidolgozásáért.

  • 1955. március 14.

    A Bell Laboratories bejelenti, hogy elkészült a TRADIC (TRansistorized Airborne DIgital Computer), a világ első teljesen tranzisztorizált számítógépe. A 800 tranzisztort tartalmazó és mindössze 100 wattot fogyasztó gépet az amerikai légierő számára építették, amelynek a korabeli elektroncsöves komputereknél könnyebb, repülőkre is telepíthető rendszerekre volt szüksége. A TRADIC másodpercenként egymillió logikai műveletet tudott végrehajtani.