Csődvédelmet kért a Mt.Gox

Néhány napos hallgatás után csődvédelmet kért a tevékenységét múlt héten teljesen felfüggesztő Mt.Gox, a nemrég még az egyik legnagyobb bitcoin-tőzsdének számító cég. Honlapjukon jelenleg még mindig csak egy két napja írt rövid üzenet olvasható, amiben minden érintettet igyekeznek “megnyugtatni” arról, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a fennálló probléma megoldására.

Hirdetés

Mark Karpeles alapító és jelenlegi vezérigazgató Tokióban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy rendszerhiba miatt valószínűleg az összes náluk tárolt bitcoint elvesztették. Azt, hogy a csődvédelmi eljárás során miként próbálják megmenteni a céget, vagy megoldást találni legalább az ügyfelek egy részének kártalanítására, Karpeles nem részletezte, viszont hozzátette, hogy feljelentést fognak tenni az ismeretlen tettes vagy tettesek ellen.

A Reuters hírügynökség információi szerint a Mt.Gox adósságállománya 63,6 millió dollár, miközben vagyona ennek csak nagyjából a kétharmadát fedezi – az viszont nem derült ki, hogy a tartozásba beleszámolták-e az elvesztett bitcoin dollárban kifejezett ellenértékét is, vagy nem. A Mt.Gox bedőlése 127 ezer ügyfelet érint.

A japán pénzügyminiszter tegnap jelentette ki, hogy az ország kormánya és pénzügyi intézményei nem tekintik valutának a bitcoint, és bármilyen hatékony szabályozást csak nemzetközi szinten tud elképzelni. Az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve új vezetője, Janet Yellen azt mondta, hogy az intézménynek egyszerűen nincs meg a kellő jogalapja ahhoz, hogy bármilyen módon felügyelje vagy szabályozza a bitcoint. “Ez egy olyan pénzügyi innováció, ami teljes mértékben a bankszektoron kívül történik, és legjobb tudomásom szerint a kettő sehol nem keresztezi egymást.” - mondta Yellen. A dolog pikantériája, hogy tavaly augusztusban egy szövetségi bíró már igazi valutának minősítette a bitcoint.

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten adott ki egy állásfoglalást, melyben figyelmeztet a virtuális eszközök, például a bitcoin kockázataira.

Azóta történt

Előzmények