Csillagharcos kerestetik


Greetings, Starfighter.
You have been recruited
by the Star League to defend the frontier
against Xur and the Ko-Dan armada.

Az Egyesült Államok szárazföldi hadereje kétmillió dolláros szerződést kötött a Global Gaming League (GGL) nevű, játékokkal foglalkozó weboldallal, s a megállapodás szerint a hadsereg júniustól támogatja a szervezetet, cserében pedig a körülbelül havi 9,2 millió játékos között toborzó kampányt folytatnak – az adatok szerint a játékosok között a 17–24 éves férfiak aránya 80 százalék.

Gary Bishop, akit a hadsereg marketing- és hirdetési módszereinek átvizsgálásával és megújításával bíztak meg, úgy véli, az online világ térhódításához a katonáknak is alkalmazkodniuk kell, hisz ez egy kiváló terep arra, hogy a fiatalokat rábeszéljék a katonai hivatásra. (A játékoldalak óriási népszerűségét más hirdetők is egyre nagyobb számban használják ki – a The Yankee Group jelentése szerint az Egyesült Államokban tavaly 164 millió dollár volt a szektor reklámbevétele, s a várakozások szerint 2009-ig ez elérheti a 732 millió dollárt.)

A GGL oldalán a résztvevők 15 különféle játékban versenyezhetnek a díjakért és a helyezésekért. A legnagyobb tekintélyű a 2002 óta működő America’s Army nevű játék, melynek van egy Elite Forces nevű kategóriája is a legjobb versenyzők számára, illetve a legkiválóbbak lehetőséget kapnak arra, hogy kipróbálhassák azokat a professzionális szimulációs programokat, melyeket a hadsereg a kiképzések során használ a valódi harci szituációk imitálására.

A katonai vezetés az iraki háború kényszere alatt továbbra is folytatja hagyományos toborzási rendezvényeit, akcióit a hagyományos média segítségével, ugyanakkor – mint Gary Bishop elmondta – a nagy játékoldallal történt megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy „…elmeséljük a hadsereg-sztorit. Nemcsak a harcokról. A hadseregnek szüksége van teherautó-sofőrökre, hegesztőkre, nővérekre és informatikusokra is. Ha van hol elmondanunk a hadsereg-sztorit, akkor talán nagyobb hatásfokkal tudjuk magunkhoz csábítani a fiatalokat.”

Azóta történt

Előzmények