Az Anonymous akciót hirdetett a CISPA ellen

A nem kevéssé megosztó Anonymous mozgalom szimpatizánsai is bejelentették, hogy a korábbinál agresszívebben fognak tiltakozni az új kibervédelmi törvény (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act – CISPA) ellen, mivel azt az amerikai képviselőház a múlt héten megszavazta (288:127). Az ellenállás kifejezésére mára akciót hirdettek (Internet Blackout Day), melynek keretében arra kérik a weboldalak üzemeltetőit, hogy a kezdőlap helyén egy tiltakozó nyilatkozatot tegyenek közzé.

Hirdetés

A CISPA már a tervezet megalkotása óta igen nagy viharokat kavar, mivel ellenzői alkalmasnak tartják a szabadságjogok korlátozására. Az új szabályozás legfontosabb és legvitatottabb része, hogy a törvény lehetővé tenné, hogy a szolgáltatók és a webes szolgáltatásokat működtetők a kiberbiztonság erősítése érdekében megoszthassák a felhasználók adatait kormányzati szervekkel, hatóságokkal, illetve egymással. Bár ez ma is megtörténhet, ám jelenleg igen szigorú szabályok kötik a hatóságok kezét, és pont ezekre a korlátozásokra hivatkozva tudják az internetes cégek felhasználóik személyes adatait az egyéb törvényekben meghatározott módon megvédeni. A meglehetősen homályosan és ellentmondásosan megfogalmazott CISPA viszont lazítana ezen, és a nyomozók stb. sokkal könnyebben juthatnának részletes információkhoz, a cégeknek pedig teljesíteni kellene ezeket a kéréseket.

A törvénytervezet támogatói a jogvédő szervezetek szakmai kritikája ellenére tagadják, hogy alkotmányos, adatvédelmi stb. jogokat sértene a CISPA. Ráadásul a bostoni tragikus események következtében erősödött a pozíciójuk is, mivel természetesen kihasználták a történteket, és azt állítják, hogy ha már érvényben lenne a törvény, meg lehetett volna előzni a robbantást.

Ugyanakkor a CISPA elbukására még látszik esély, mivel egyrészt a szenátusnak is meg kell szavaznia, másrészt pedig az elnöknek alá kell írnia. Barack Obama azonban már korábban jelezte, hogy az adatvédelmi aggályok miatt egy esetleges szenátusi elfogadás után élni fog vétójogával, és nem szignálja a törvényt – majd a bostoni merénylet után is megerősítette ezt az álláspontját.

Az Anonymous egyébként már szervezett hasonló, meglehetős sikerrel járó akciót tavaly év elején – akkor két másik nagy vihart kavaró törvény, a szerzői jogokkal kapcsolatos törvényjavaslat (Stop Online Piracy Act – SOPA, illetve Protect Intellectual Property Act – PIPA) ellen. A SOPA akkor már halálra volt ítélve, de az akció nyomatékosította az ellenállást. Tavaly januárban körülbelül 7000 oldal állt az akció mellé, és a kezdeményezés súlyát növelte az is, hogy például a Wikipedia, a Google és a Mozilla is csatlakozott. A CISPA esetében már nem ilyen egyértelmű az internetes cégek véleménye: vagy hallgatnak a nagyvállalatok, vagy inkább támogatóként léptek fel.

Azóta történt

Előzmények