Érkezik az Ubuntu 12.10

A leglátványosabb fejlesztések ezúttal is a Unity elnevezésű felhasználói felületet érintették. A Unity másfél évvel ezelőtt, a 2011 áprilisában megjelent Ubuntu 11.04-es kiadásban vált alapértelmezetté. Az azóta megjelent két változatban (Ubuntu 11.10 és 12.04) a felhasználók visszajelzései nyomán rengeteg fejlesztés történt a felület megjelenésében és működésében – ezt a munkát folytatták a 12.10-es kiadásban is.

Hirdetés

Amint a Magyar Ubuntu Közösség közleménye írja: a legfontosabb fejlesztés a Unity Previews bevezetése, melynek segítségével bizonyos fájlokat közvetlenül a Unity felület keresőjében is megtekinthetünk, vagy részletesebb információkat kaphatunk egy alkalmazásról, mielőtt elindítanánk azt. Ez különösen hasznos akkor, ha például egy képet, zenét vagy videót keresünk, vagy ha szeretnénk elolvasni egy alkalmazás rövid ismertetőjét, mielőtt elindítanánk azt. A Unity Previews funkciót úgy érhetjük el, ha a képernyő bal szélén látható indítópanelen rákattintunk a fehér Ubuntu-ikonra, majd a megjelenő keresőfelületen jobb egérgombbal kattintunk a minket érdeklő fájl vagy alkalmazás ikonjára.


Előnézet a Dash felületen

Szintén ebben a kiadásban debütál az új fotólencse, amelynek segítségével a számítógépünkön és a különböző online tárhelyeken (Google Picasa, Flickr és Facebook) tárolt fotók között is kereshetünk. A lencsék közvetlenül beépülnek a Unity keresőfelületébe, amely a bal oldalon látható panel legelső helyén lévő Ubuntu-ikonra kattintva érhető el. A korábbi kiadásokban bemutatkozott alkalmazások, dokumentumok, zenék és videók keresésére szolgáló lencsék mellett így egy újabb lehetőséggel bővült a keresőfelület.

Az Ubuntu 12.10 keresőfelületébe emellett bekerültek az Amazon webáruház ajánlatai is, így kereséskor a fájlok és alkalmazások mellett már különböző termékajánlatok is feltűnnek. Ez elsősorban azok számára lehet hasznos, akik rendszeresen vásárolnak az Amazon boltjában, hiszen így a vásárlásaikkal egyben az Ubuntut is támogatják, köszönhetően az Ubuntu fejlesztését finanszírozó Canonical és az Amazon közötti együttműködésnek. Ez a funkció egyetlen kattintással kikapcsolható a rendszerbeállítások magánszféra pontja alatt.

Szintén fontos újdonsága az Ubuntu 12.10-es kiadásnak az integráció az olyan online szolgáltatásokkal, mint például a Facebook, a Google (köztük a Gmail, a Google Docs, a Google+, a YouTube és a Picasa), Twitter vagy a Windows Live. Az integráció lehetővé teszi, hogy csak egyszer kelljen megadnunk a hozzáférést egy szolgáltatáshoz, és rögtön integrálódjon a keresőbe, a csevegőkliensbe, a fotókezelőbe és más alkalmazásokba.

Az új kiadásban fejlesztették az Ubuntu beépített felhőszolgáltatását, az Ubuntu One-t is, így most már a beállítások elvégzésére szolgáló felületen összegyűjtve is láthatjuk a publikusan megosztott fájlokat, és közvetlenül kereshetünk közöttük. Ez különösen azok számára lesz hasznos, akik nagy számban osztottak meg fájlokat publikusan, hiszen így már nem a fájlkezelőben kell visszakeresniük azokat.

Ahogy minden új Ubuntu kiadásnál, ezúttal is frissültek a rendszerben alaptelepítésben megtalálható alkalmazások is. Így az új kiadás többek között friss Firefox böngészővel, Thundebird levelezőklienssel, LibreOffice irodai alkalmazáscsomaggal és Rhythmbox zenelejátszóval érkezik.

Az Ubuntu 12.10 október 18-a csütörtökön, várhatóan a délutáni órákban jelenik meg. Ezt követően bárki ingyenesen letöltheti az ubuntu.com-ról vagy a Magyar Ubuntu Közösség oldaláról.

Azóta történt

Előzmények