Büntessék a másolásvédelmet!


Norvégia legrégebbi, 1884-es alapítású pártja, a Liberális Párt (Venstre) tegnapelőtti kongresszusán egy olyan határozatot fogadott el, melyben a kultúra szabadságát követelik, s végső megoldásként a digitális másolásvédelem, a DRM büntetését tartanák helyesnek, s felszólították a kormányzatot, hogy legalizálja a fájlmegosztást.

Határozatukban hangsúlyozzák, hogy a digitális korszak forradalmi változásait a törvénykezésnek és a kormányzati intézkedéseknek is követniük kell. A közjóléthez a kultúrát mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni, ám az ilyen javak terjesztői és jogtulajdonosai az új viszonyok között rendszeresen és széles körben visszaélnek jogosítványaikkal, melyeket egy elavult szerzői jogi rendszer biztosít számukra. Új megoldásokra van szükség, hogy az áldatlan helyzetet fel lehessen számolni.

Az informatikai fejlődés egyik nagy áldása a tartalmak könnyű és olcsó megosztási lehetőségeinek kialakulása, ezért alapelvként a tökéletesen szabad tartalommegosztást tartják elfogadhatónak, a kormányzatokra pedig az a felelősség hárul, hogy a szabályozások újraalkotásával találják meg azokat a megoldásokat, melyek segítségével a művészek és a jogtulajdonosok az őket megillető anyagi kompenzációt megkapják.


Elfogadhatatlannak tartják a régebbi alkotások feldolgozásai körül kialakult helyzetet, ezért azt az Amerikában használatos „fair use” hatálya alá rendelnék, s úgy vélik, a plagizálás elleni védekezésül a jelenlegi törvények is több mint elegendőek. Ezzel összefüggésben teljességgel meghaladottnak tartják a jelenleg érvényes 70 éves időszakot, mely alatt a jogtulajdonost, illetve örököseit különleges jogok illetik meg; a mai világ viszonyaihoz alkalmazkodva ezt az időtartamot feltétlenül rövidíteni kell.

A fentiekből következik, hogy digitális másolásvédelemmel, DRM-mel termékeket ellátni tisztességtelen, a fogyasztói jogokat sérti, ezért azt javasolják, hogy a kormányzat a jövőben büntesse az ilyen technológiákat alkalmazókat.

Bár most csak egy kicsi (ám ugyanakkor tekintélyes) párt emelte fel a szavát a szerzői jog jelenlegi rendszere ellen, s az akciótól közvetlen hatást nyilván ők maguk sem várnak, ne feledjük, hogy a skandináv fogyasztóvédők – élükön a norvégokkal – milyen komoly tárgyalásokra kényszerítették az iTunes kapcsán az Apple-t – s ez a folyamat még nem zárult le, a Liberális Párt most politikai támogatást adott a fogyasztóvédőknek.

Azóta történt

Előzmények