(Frissítve) Bruce Willis fontolgatja, hogy bepereli az Apple-t

Frissítés: Egyes híradások, köztük Bruce Willis feleségének nyilatkozata szerint hamis volt a Daily Mail tudósítása. Ha ez így is van, a probléma, ami ebben a talán konstruált hírben szerepel, vagyis hogy az online vásárolt zenék esetében tisztázatlanok a tulajdoni viszonyok, továbbra is fennáll.

Hirdetés

Bruce Willis azt tervezi, hogy bepereli az Apple-t, mivel a vállalat felhasználói szerződése nem ad neki arra lehetőséget, hogy a cég online boltjából, az iTunes Store-ból megvásárolt zenéit ráhagyja a gyerekeire – írta meg a brit tabloid, a Daily Mail.

Bulvárlap hozta le a hírt, a hollywoodi sztár miatt bulvártartalom – elsőre. Ám ez messze nincs így, és akár maga a nagy McClane fedezte fel a problémát, akár figyelmeztették rá, nagyon komoly következményei lehetnek. A technológia újdonsága miatt eddig még csak elvétve, különösebb sajtóvisszhang nélkül foglalkoztak azzal, hogy mi is a helyzet az online módon megvásárolt tartalmak tulajdoni viszonyaival, így ha Bruce Willis pert indít, annak az angolszász világban a precedensjog miatt óriási hatása lehet.

A Daily Mail megírja, hogy a zenészként legalább akkora sztár színészt az zavarja, hogy a szerződésben az szerepel, hogy amikor zenét vesz az iTunesból, akkor a licencfeltételek szerint valójában csak „kölcsönöz”, maga a tartalom nem ruházható át. Márpedig ő több ezer dollárt költött az iPodra letölthető zenékre, és ezeket szeretné átadni a lányainak. A híradás szerint két lehetőséget fontolgat most: az egyik szerint felkér egy jogászcsapatot, hogy oldják meg a zenék „családi birtoklását”. A másik megoldás pedig az lehet, hogy beszáll támogatóként egy eljárásba, melyet öt amerikai tagállam indított az Apple ellen. Ennek keretében több jogosultságot szeretnének elérni a cég zenevásárló ügyfelei számára, mivel szerintük a vállalat, visszaélve helyzetével, törvénytelen korlátozásokkal csorbítja a felhasználók jogait.

Amennyiben a nemrég kihirdetett európai döntésre gondolunk, mely szerint a számítógépes programok esetében a terjesztési jog kimerül az online eladott szoftvereknél is (vagyis azok tulajdonba kerülnek, így átruházhatóak), akkor ezzel, illetve a megvásárolt CD-kkel, DVD-kkel analóg módon van esély arra, hogy kimondják: az Apple nem korlátozhatja az átruházhatóságot. Egy ilyen perben Bruce Willis, népszerűsége okán, igen sokat nyomhat a mérleg egyik serpenyőjében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények