Brit fiatalok a Google és a Facebook segítségével terrorizálják a medencéket

A nyári kánikulai időszak beköszöntével új, egészen sajátos őrületnek hódolnak az iskolákból frissen kiszabadult brit fiatalok: a szigetországban csak pool crashing-nek nevezett tevékenység egyre több tinédzsert csábít az önfeledt uszodapartizásra, aminek az adja a különös pikantériáját, hogy rendszerint éppen csak a házigazda nem értesül róla, hogy a kertjébe bulit szerveznek. Az internetes közösségi hálózatokon szerveződő partik helyszínét egy másik internetes szolgáltatás; a Google műholdfelvételeinek segítségével jelölik ki. A sajátos, önszerveződő házibulikra már a rendőrség is felfigyelt.

A Daily Mail beszámolója szerint a hatóságokhoz a meleg nyári idő beköszöntével egyre több panasz, bejelentés érkezik azoktól az angliai ingatlantulajoktól, akik medencét építettek kertjükbe: egyesek hajnalban arra ébredtek, hogy ismeretlen tinédzserek ugrálnak fejest a medencéjükbe, de volt olyan is, aki munka után hazaérve a tiszta vizű medence helyén egy sörösdobozokkal és szeméttel teleszórt undorító vízfelületet talált.

Az internetes közösségi oldalakon, így a Facebookon és a Bebón szerveződő csoportok közül egy már el is dicsekedett egy múlt heti „akcióval”: akkor tizenhat fiatal két bournemouthi kertes ház medencéje felett vette át az uralmat – de lehettek volna ennél jóval többen is, a meghívót ugyanis legalább ötszáz Facebook-felhasználónak küldték szét. A meghívóban egyebek mellett szerepelt, hogy a kötelező öltözet (különösen lányoknál) valamilyen extravagáns fürdőruha, és a résztvevők lehetőség szerint biciklivel érkezzenek, így szükség esetén könnyebb meglépni a helyszínről.

A hívatlan fürdőzők óvatossága érthető: a cornwalli rendőrség szóvivője nemrég nyomatékosította, hogy az illetéktelen medencehasználat magánlaksértésnek minősül, ennélfogva illegális cselekmény, ezzel együtt felhívta az ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy fokozottabban figyeljenek oda arra, mi zajlik a hátsó kertjükben.

A Facebookon és hasonló közösségi oldalakon szerveződő ilyen uszodapartik, vagy éppen a privát partikat megtorpedózó bulik egyre több borsot törnek mind a hatóságok, mind a szülők orra alá. Múlt hónapban egy négymillió fontot érő, marbellai luxusvillát özönlöttek el a hívatlan vendégek, miután a MySpace-en elterjedt, hogy a család 16 éves lánya ott ünnepli születésnapját. Tavaly májusban az ismert skót énekesnő, Annie Lennox egykori észak-londoni házába is több száz fiatal érkezett a művésznő lányának születésnapi bulijára, mert a harminc vendég közül valaki feltette a meghívót a MySpace-re. Lennox egykori házát csaknem teljesen leamortizálta a betóduló tömeg, a lány végül a rendőrségtől és a szomszédoktól kért segítséget.

Azóta történt