Sok bejelentés érkezik online visszaélésekről a BRFK-hoz

A Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) számítógépes bűnözési alosztályának adatai szerint az elmúlt három évben folyamatosan nőtt az online visszaélésekre vonatkozó lakossági bejelentések száma. Tavaly 21 százalékkal több bejelentés érkezett, mint 2010-ben, és 63 százalékkal több, mint 2009-ben – derült ki egy, a Symantec által szervezett múlt heti sajtótájékoztatón.

Hirdetés

A rendezvényen Pál Tamás, az osztályt vezető rendőr őrnagy elmondta: az alegység 2008 működik, azóta rendelkeznek adatokkal. A beérkező állampolgári bejelentések között ma a bankkártyacsalások vezetnek. E visszaélések egyik csoportját az ATM-es tranzakciók során speciális leolvasókkal megszerzett PIN kódok, a másikat a gyanús internetes vásárlói felületeken megadott adatok alkotják. Ezek esetében problémát okoz, hogy a sértettek sokszor nem is veszik észre, hogy áldozatokká váltak, ilyenkor a számlamozgásokról tudósító sms-értesítés rendkívül hasznos. Az interneten a kártyaadatokat nem ritkán olyan valós – például obskúrus utazási irodák oldalán kezdeményezett – tranzakciók során nyúlják le a bűnözők, ahol a vásárló megkapja a megvásárolt terméket, szolgáltatást.

A kiberbűnözés elleni osztályhoz beérkező lakossági bejelentéseknek csupán a harmada felel meg a Magyarországon érvényes, online bűncselekményekre vonatkozó jogszabályoknak. Ezeket a Btk. definiálja: ide tartoznak a rendszer elleni támadások, bankkártyás bűncselekmények, internetes csalások, adathalászat, szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmények, egyéb feltörések, zaklatások, és a pedofília.

A legtöbb lakossági bejelentés Magyarországon a káros tartalmakra vonatkozik, ami nem mindig számít bűncselekménynek, de sértheti az egyén vallási, etnikai hovatartozását, illetve személyiségi jogait. Ilyen esetekben, mint például a közösségi oldalakra feltett sértő képek, videók eltávolításában együttműködik az alosztály a civil és állami szervezetekkel – mondta el Pál Tamás.

A Symantec becslése szerint tavaly Magyarországon közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűncselekménynek, ami 7 milliárd forint pénzbeli és 14 milliárd forint időbeli veszteséget okozott az áldozatoknak – állította a cég.

Azóta történt

Előzmények