Borult a kormányzati Microsoft-paktum

Nem tudott megállapodni az új-zélandi kormány a költségvetési intézményeknél használt Microsoft-termékek licenceinek újabb három évre történő meghosszabbításáról az amerikai szoftvercéggel. „Az egyeztetések során nyilvánvalóvá vált, hogy a továbbiakban nem helyénvaló hivatalos szerződést kötni a Microsofttal” – indokolta a paktumhosszabbítás elmaradását az államot képviselő Közszolgálati Bizottság (SSC).

A központi licencvásárlás híján az óceániai szigetország közigazgatási szervei maguk dönthetnek majd a szoftverbeszerzéseikről, ami esélyt adhat a nyílt forrású alternatívák számára. A Microsoft arra vállalt kötelezettséget, hogy az egyes intézményeknek azonos kereskedelmi árakat biztosít majd.

Az új-zélandi Open Source Society vezetője a Computerworld helyi kiadásának nyilatkozva üdvözölte a fejleményt, mert szerinte az megnyitja az utat a nyílt forrású megoldások felhasználása előtt. Don Christie ugyanakkor bírálta a közintézmények informatikai vezetőit azért, mert korábban nem jutott eszükbe mérlegelni az alternatívák használatát.

A szigetország kormánya 2000-ben állapodott meg a Microsofttal, és biztosított ezzel a költségvetési intézmények számára három évig érvényes licencet a cég szoftvereinek használatára. Az eredeti szerződést azóta kétszer megújították, most azonban az újabb hosszabbítást célzó, közel fél évig elhúzódó egyezkedések eredménytelenül zárultak.

Magyarországon hasonló fordulat történt az év elején, amikor a hírhedtté vált, 25 milliárd forintos kormányzati Microsoft-tendert visszavonták, majd az új kiírás 24 milliárdos keretösszegét fele-fel arányban osztották meg a Microsoft- és Novell-termékek, illetve a nyílt forráskódú megoldások között.

Azóta történt

Előzmények