Boltokban a magyar SUSE Linux 9.1 Professional

A Novell Magyarország és az ULX Kft. ma sajtótájékoztató keretében mutatta be a SUSE Linux 9.1 Professional magyar kiadását, amely az első, 2.6-os rendszermagon alapuló kereskedelmi disztribúció. A termék mind az otthoni, mind a professzionális felhasználóknak számos újdonsággal szolgál, a legfontosabb jellemzőkről és fejlesztésekről már írtunk korábban. A SUSE Linux 9.1 Professional magyar változata 2 duplaoldalas DVD-t (64 bites rendszerekhez), 5 CD-t, egy felhasználói és egy rendszerkézikönyvet tartalmaz, összesen közel 1200 oldal magyar nyelvű tartalommal, valamint egy ingyenes, 180 napos, magyar nyelvű terméktámogatást az ULX Kft.-től, amely telefonon és e-mailben is igénybe vehető.


Forrás: SUSE

Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Novell a nyílt forráskódú alkalmazásoknak a kereskedelmi termékeivel való minél jobb integrációjára törekszik, megerősítette ugyanakkor, hogy a jövőben is fenn kívánják tartani az önálló SUSE Linux márkát, és így ennek fejlesztése is folytatódik. A most bemutatott SUSE Linux 9.1 Professional mellett további megoldásokra hívta fel a figyelmet. Az XD2 felületű, nagyvállalati környezetbe szánt SUSE Linux Desktop többek között az egyszerű telepítéssel, karbantartással és távfelügyelettel tűnik ki, széles körű alkalmazáskompatibilitása pedig megkönnyíti a Linuxra történő migrációt. A SUSE Linux Enterprise Server stabil, skálázható és biztonságos platformot biztosít hálózati és alkalmazásszolgáltatásokhoz. A nyolc különböző hardverarchitektúrán futó operációs rendszerhez széleskörű support társul, sőt a Novell Linux Jogi Védelmi Programjában résztvevők a szerzői jogi vitákból eredő esetleges problémák ellen is védelmet élveznek.

Amint arról korábban hírt adtunk, a SUSE Linux 9.1 Personal és Professional változata között minden eddiginél radikálisabb koncepcionális eltérés van; a lényegében minimálisra csökkentett, egy CD-s Personal változatot az ULX Kft. nem is honosítja. Szerzői jogi és licencelési okok miatt – ahogyan megszokhattuk – néhány komponens utólagos letöltése válhat szükségessé, Dr. Szentiványi Gábor, az ULX Kft. ügyvezetője azonban elmondta, hogy a megfelelő licencek beszerzése mellett nagyobb megrendelők számára összeállítanak egyedi igényeknek megfelelő alkalmazáscsomagot is.

A SUSE Linux 9.1 Professional disztribúcióról elmondható, hogy az otthoni felhasználókon kívül kielégíti a kisebb vállalkozások (Small Office/Home Office) igényeit is. Az előbbieket talán a multimédiás képességek jelentős fejlődése érdekelheti, míg az utóbbiak az irodai programcsomagok (pl. OpenOffice.org), személyes információkezelők (pl. Kontact), táblázatkezelők (pl. Planmaker), adatbáziskezelő front-endek (pl. Rekall) vagy a Scribus kiadványszerkesztő fejlesztéseiből profitálhatnak – a legtöbb feladat esetében természetesen több alkalmazás közül is választhatunk. A SUSE Linux 9.1 Professional támogatja a biztonságos kommunikációt is: az üzenetek titkosítását és digitális aláírással való ellátásukat. Ez lehet csupán belső használatra korlátozódó hitelesítés, de lehetőség van külső, hivatalosan elismert hitelesítő központ által kiosztott kód alkalmazására is. A rendszer együttműködik a chipkártya-olvasók többségével.

Az ULX Kft. a SUSE Linux Professional magyarországi honosítása, gyártása és forgalmazása, továbbá az ezzel kapcsolatos terméktámogatási és szaktanácsadói feladatok ellátása mellett Linux-tanfolyamokat is szervez, továbbá vállalatok, állami és önkormányzati megrendelők részére Linux-alapú megoldásokat implementál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SuSE

Azóta történt

Előzmények