Csúnya és veszélyes szoftverhibát találtak a Boeing 787-es rendszerében

Az Egyesült Államok repülésfelügyeleti hatósága (Federal Aviation Administration – FAA) pénteken kiadott egy figyelmeztetést (Airworthiness Directive – AD), amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy tesztjeik szerint a Boeing 787 Dreamliner repülőgép rendszerében egy olyan szoftverhiba található, melynek következtében a gépen repülés közben hirtelen megszűnhet az áramellátás, így a pilóta elveszítheti az irányítást.

Hirdetés

A hiba leírásában közlik, hogy a laboratóriumi vizsgálatok szerint a Dreamlinerek generátorvezérlő egységei 248 nap folyamatos használat után túlcsordulás miatt átkapcsolnak biztonsági üzemmódba (failsafe mode), és mivel ez az összes generátort érinti, megszakad az áramellátás. Ha ez repülés vagy fel-, illetve leszállás közben történik meg – írják az AD-ben –, az katasztrofális következményekkel járhat.

A Boeing már vizsgálja a hibát, de míg megszületik a javítás, addig is egy kézenfekvő megoldást ajánlanak: időnként le kell állítani a repülőgép elektromos rendszerét, hogy ne érjék el a kritikus 248 napot. A jelentés szerint a gyártó ez ügyben már intézkedett, és karbantartás keretében minden ilyen gépen kikapcsolták az energiaellátást.

A 787-esnél nem ez az első probléma az utóbbi időben: 2012-ben egy sebezhető chipet fedeztek fel a gép rendszerében, 2013-ban pedig akkumulátortűz okozott gondot (a későbbi vizsgálat megállapította mind az FAA, mind a Boeing felelősségét).

Azóta történt

Előzmények