Újabb magyar siker egy nemzetközi hackerversenyen

Az elmúlt hétvégén (szeptember 19-22) rendezték meg a New York-i Egyetem műszaki kara (Polytechnic Institute of New York University – NYU-Poly) szervezésében a 2013-as CSAW CTF 72 órás nemzetközi egyetemi hackerversenyt. A CSAW CTF kifejezetten egyetemi hallgatók részére jött létre, de részt vehetnek – és részt is vesznek – rajta kutatói és profi céges csapatok is. A verseny 10 éves múltra tekint vissza, és népszerűségét jelzi, hogy idén 1387 csapat indult rajta a világ minden részéről, s ebből 490 volt a kizárólag egyetemistákból álló team.

Ebben az évben az indulók között először volt ott a BME CrySyS Lab tudományos diákkörének, a CrySyS Student Core-nak tagjaiból szervezett egyetemista csapat is, mely !SpamAndHex névvel indult, és egyedüliként képviselte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME). A csapat az egyetemista (undergraduate) csapatok között a 490 csapat közül a második helyezést érte el, az összesített pontversenyben pedig az 1387 csapat közül a 12. lett.

BME

Megkerestük az érintetteket, hogy a részletekről is érdeklődjünk. Pék Gábor doktorandusz, a CrySyS Student Core diákkör vezetője elmondta, hogy az ambiciózus, az IT biztonság iránt kiemelten érdeklődő fiatalokból álló közösséget körülbelül fél éve toborozta össze, azóta rendszeresen találkoznak, nekik szervezett előadásokat hallgatnak meg, együtt dolgoznak, közösen gondolkodnak. Ő maga az online módon lebonyolított versenyen más kollégáival együtt mentorként, tanácsadóként vett részt, a feladatokat a nyolc hallgató oldotta meg.

A három napig tartó versenyen a résztvevők több kategóriában oldhattak meg feladatokat (pl. exploitok készítése, webes sérülékenységek kihasználása, kriptográfiai feladványok, elrejtett információk megkeresése stb.). A hallgatók – ahogy idejük engedte – konzultáltak a feladatokról, majd rendszerint kisebb csoportokban fogtak hozzá a megoldáshoz (ők maguk is online, Skype-on dolgoztak össze). Végül a 40 feladatból 39-cel sikeresen birkóztak meg, egyre nem marad idejük – ez utóbbi sajnálatos, mivel ha sikerül, akkor az összetett versenyben minimum a hetedikek lehettek volna. (A hat azonos eredményű, egyaránt 7700 pontot elért csapat között a feladatokkal töltött idő alapján rangsoroltak.)

BME

A csapat egyik kulcsembere, Koczka Tamás, a BME mérnök-informatikus szakos hallgatója természetesen örült a kiváló eredménynek, de úgy véli, hogy nem is ez a lényeg, ő sokkal fontosabbnak tartja, hogy a diákkör keretében összejött egy azonos érdeklődésű, a szakterület iránt elkötelezett társaság, akikkel jó együtt lenni és gondolkodni.

A CSAW CTF versenyét tíz éve rendezik meg, és ha nem is mérhető a legnagyobbhoz, a Defconhoz, annak egyik előszobájának tekinthető, mivel a nemzetközi fordulóban minden „nagyágyúnak” számítható csapat elindul, azok is, akik a Defconon is esélyesnek számítanak, így az itt kialakult eredmény mindenképpen relevánsnak számít a hackervilágban. Annyit érdemes még a verseny rendszeréhez hozzátenni, hogy a nemzetközi forduló válogatónak számít, de a tízes döntőbe már csak egyesült államokbeli vagy kanadai csapatok juthatnak be. Így olyanok is ott lesznek, akik bőven a magyarok mögött végeztek, hiszen az összesített eredménytáblán csak két amerikai csapat van az első tízben – igaz, az egyik a talán a legjobbnak tartott társaság, az első helyezett PPP87, a Carnegie Mellon Egyetem csapata.

Azóta történt

Előzmények