Keveset fogyaszt majd a Bluetooth 4.0

Az energiahatékonyság jelszavával sikerült véglegesíteni a népszerű Bluetooth vezeték nélküli adattovábbítási technológia alapspecifikációját a múlt héten – jelentette be a Bluetooth Special Interest Group (SIG) fejlesztési munkacsoport. A soron következő negyedik verzió mindjárt két variáns implementációját teszi lehetővé: az ún. single-mode változat rendkívül alacsony készenléti energiafogyasztása okán a kompakt eszközökhöz illeszkedik majd leginkább, míg a dual-mode a szignifikánsan kevesebbet fogyasztó új szabványt integrálja össze a korábbi Bluetooth-vezérlőkkel.

A SIG az előzetes számítások alapján arra számít, hogy a 4.0-s verzióval felvértezett kontrollerek egyetlen elemről üzemeltetve is akár éveken keresztül működőképesek és bármikor elérhetőek maradnak, ráadásul készenléti és maximális energiafelvételi állapotban is jelentősen kevesebbet fogyasztanak majd. Ennek köszönhetően új területeken vethető majd be a szabvány, például az egészségügyben, a biztonságtechnikai berendezésekben vagy éppen az otthonokba szánt szórakoztatóelektronikai készülékekben is találkozhatunk majd Bluetooth 4.0 kompatibilis termékekkel – írja a SIG.

A technológia támogatja majd a minimum 8, maximum 27 oktetes adatcsomagok (az oktet a hálózati szabványokban egy 8 bites csoportot jelöl) mozgatását is, melyeket a rendszer 1 megabit per másodperc sebességgel képes továbbítani a 2,4 GHz-es frekvenciatartományban. Kiemelendő, hogy a Bluetooth 4.0 hatóköre immáron 100 méter lenne, a biztonságot pedig a 128 bites AES-titkosítás szavatolná.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a technológia már 2010 első felében debütálhat a piacon a szabványt használó új eszközök megjelenésével.

Előzmények