Kényelmes munkavégzés otthonról vagy távmunkában, virtuális irodai környezetben

A biztributor múlt héten megrendezett partnernapjának egyik legérdekesebb bemutatója egy már korántsem új, ám annál izgalmasabb technológiáról szólt, az Aruba Networks hálózatvirtualizációt biztosító Virtual Branch Network (VBN) megoldásáról. A VBN-t az Aruba már csaknem két éve terjeszti Magyarországon, de képességei és a mobil eszközök robbanásszerű terjedése miatt egyre nagyobb lehet az érdeklődés a szolgáltatásai iránt. Az előadás után Nemes Dániellel, a biztributor vezetőjével beszélgettünk arról, hogy pontosan mit is kínál a vállalkozásoknak, szervezeteknek a VBN.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy ez a termék csak része egy nagyobb elképzelésnek, egy új hálózati koncepciónak, melyet az Arubánál fejlesztenek. Az igények miatt a wifis megoldás készült el elsőként, de nem kizárólag erre a területre koncentrálnak. Az alapelv az, hogy megváltozott a világ, a korábbi stabil munkaállomások, munkahelyek helyett a mobilitás került előtérbe: a felhasználók mozognak, tehát a technológiáknak is alkalmazkodni kell ehhez.

Aruba VBN

A VBN a távmunka kiszolgálását célozza meg elsősorban – távmunka alatt értsük most azt is, amikor egy cégnek kapcsolatot kell tartania kirendeltségeivel, fiókjaival, képviseleteivel stb. Az informatikai munkaszervezés legnagyobb gondja, hogy az egy céghez tartozó különféle munkahelyeken, illetve otthon külön-külön kell kiépíteni a helyi rendszereket, majd ezeket valamilyen módon hozzá kell kapcsolni a központi rendszerhez. A legnagyobb probléma az egységes, mindenhonnan elérhető környezet hiánya: a dolgozónak van egy jól definiált és beállított hálózati környezete a központi munkahelyén, ám ezt a környezetet nem tudja magával vinni haza vagy egy kiszállásra, ellenőrzésre a kis irodába, a céghez tartozó üzletekbe stb. A VBN célja az, hogy a felhasználó mobil eszköze segítségével ezt a központi hálózati környezetet érje el, vagyis mindenhol ugyanolyan feltételekkel, jogosultságokkal, lehetőségekkel rendelkezhessen.

Aruba VBN

A VBN bázisa a központi egység, a kontroller, ez képes kiszolgálni a wifihálózatot és a távmunkásokat is. A használathoz természetesen szükség van egyéb, a felhasználóknál lévő kiszolgáló eszközökre is, ezek az úgynevezett Remote Access Point (RAP) eszközök. Ez utóbbiak közül a legkisebb egy kártyapakli nagyságú doboz, melynek használata annyira egyszerű és könnyű, hogy semmiféle szaktudás nem szükséges hozzá: a felhasználó az adott helyen fellép az internetre, majd egyetlen kattintással tud csatlakozni a kontrollerhez, és ettől kezdve már benn is van a jól ismert hálózati környezetben. A beépített TPM-chipnek köszönhetően a kontroller biztonságosan és egyértelműen képes azonosítani az eszközt. A felhasználó azonosítását is a kontroller végzi, a távoli bejelentkezés után a kontroller meg tudja határozni a jogosultságokat, tűzfalszabályokat stb. Ebből következik e technológia magas biztonsági foka: egy ilyen kapcsolatnál a távmunkánál ugyanazok a szigorú biztonsági szabályok, érvényesek mintha benn, az irodában dolgozna a munkavállaló. Ezek az RAP-eszközök kapacitásuktól függően egyszerre több felhasználót is ki tudnak szolgálni párhuzamosan: minden bejelentkezőre a rá érvényes szabályok vonatkoznak, lecsatlakozás után ezek az adatok törlődnek.

Mint látható, az Aruba koncepciója számtalan olyan problémát képes megszüntetni, mely a távmunkánál általános elterjedt virtuális magánhálózat (Virtual Private Network – VPN) használatánál felmerülhet. A VPN-k általában nehezen menedzselhetőek, rigiden követik a mozgó felhasználókat, kezelésük, beállításuk, javításuk az alapfokúnál jóval magasabb informatikai felkészültséget igényel, a különféle topológiák, szabályrendszerek követése nehézkes, időigényes, és így üzembe helyezésük és karbantartásuk nem olcsó mulatság. Emellett a VPN sosem képes azt a teljes hálózati infrastruktúrát biztosítani, aminek a jelenléte kívánatos lenne, az egyre elterjedtebb mobil eszközök (okostelefon, táblagép stb.) csatlakoztatása pedig nem lehetséges.

A VBN tavaly megkapta a legnagyobb hazai IT-biztonsági konferencia, az ITBN díját, így 2010-ben az év biztonsági referenciaprojektje lett.

Azóta történt

Előzmények