Biztosan megbukik az Acid-teszten az új Explorer

A Microsoft elismerte, hogy a Internet Explorer 7 a megjelenésekor még nem fog átmenni a böngészők szabványosításáért dolgozó Web Standards Project úgynevezett Acid2 tesztjén. Ez a teszt arra szolgál, hogy a fejlesztők könnyen ellenőrizni tudják, hogy a termékük képes-e megfelelő módon kezelni azokat az eljárásokat, amelyekkel a honlapkészítők a jövőben dolgozni szeretnének. A leglényegesebb ezek közül a World Wide Web Consortium (W3C) ajánlását is bíró CSS2 szabvány, de említhetnénk a fix pozicionálást is, amelyet már több böngésző is támogat – az Internet Explorer kivételével.

Az Acid2 tesztet bárki elvégezheti jelenlegi böngészőjén: csak össze kell hasonlítania a képet, amit látnia kéne azzal, amit a szoftvere megjelenít az új szabványnak megfelelő elemekből összeállított honlapból. A Web Standards Project honlapján az érdeklődők még egy részletes leírást is elolvashatnak arról, hogy mi miért szerepel a tesztben, és hogyan kéne visszaköszönnie a megjelenített oldalon.

A Microsoft részéről minderről Chris Wilson, a készülő Explorer 7 vezető programmenedzsere számolt be egy igen őszinte hangvételű írásban a böngésző hivatalos blogjában. Wilson szerint a múlt héten kiadott béta-1 változat fejlesztésének jelen szakaszában a Web Standards Project kompatibilitási listája inkább csak kívánságlistának tekinthető számukra, mintsem komoly projekttervnek. A fejlesztés fő iránya továbbra is a biztonsági kérdések és a felhasználói felület kialakítása köré csoportosul, ugyanakkor Wilson felsorolt több olyan, a szabványosítási kérdéseket érintő fejlesztést is, amely a béta-2 verzióban már elérhető lesz, és amely a Microsoft eltökéltségét hivatott jelezni a szabványosítás terén.

A Web Standard Project részéről már ezeket az erőfeszítéseket is pozitívan értékelték, annak ellenére, hogy a lista nem teljes, és a meglévő fejlesztések teszteléséhez is várni kell a következő béta-verzió megjelenéséig. A Microsoft böngészőpiaci versenytársai természetesen már jóval kevésbé voltak elnézőek. Hakon Lie, az Opera Software norvég technológiai főigazgatója – aki az Acid2 tesztet mindig is szerette volna egyfajta vízválasztónak beállítani, amely eldöntheti az Internet Explorer jövőbeli hegemóniájának kérdését – úgy foglalt állást, hogy a Microsoftnak már eddig is elég ideje lett volna a kérdés megoldására. "Most van itt az ideje, hogy a Microsoft megmutassa, hogy valóban törődik a szabványosítással. Ha már annyi évet öltek bele az IE7 fejlesztésébe, igazán ráhúzhatnák azt a plusz egy hónapot, hogy megfeleljenek a teszten" – nyilatkozta.

Lie szerint az Opera "igen közel" van ahhoz, hogy átmenjen az Acid2 teszten. Az Apple bejelentette, hogy a cég Safari böngészőjének legújabb tesztverziói már sikeresen átmennek a próbán, és a Mozilla Alapítvány is teljes kompatibilitást ígért a Firefox későbbi verziójában – azonban, hogy melyikben és mikortól, arról nem szól a fáma.

Azóta történt

Előzmények