Az IT-biztonsági szakembereket is könnyű csőbe húzni a neten

A BitDefender biztonsági cég által készített felmérés szerint az IT-biztonsággal professzionálisan foglalkozók majdnem annyira óvatlanul bánnak személyes adataikkal, mint az átlagos felhasználók.

A kutatást vezető Sabina-Raluca Datcu tájékoztatója szerint egy száz fős mintát választottak ki, ezek közül 50-en az IT-biztonsági iparban dolgoztak, a másik 50-et pedig a hackerfórumokról vették célba. A kutatók két 25 éves nő fotókkal ellátott kamu profilját készítették el, ezeket használták csalinak. A nők jellemzésére tudatták, hogy az illetők a pszichológia és az irodalom mellett érdeklődnek a biztonsági kérdések iránt is, valamint hozzáfűzték, hogy „szeretnek új dolgokat kipróbálni”. Ezek után kapcsolatba léptek a kiszemeltekkel, és azt figyelték, hogy az új barát vajon milyen fontos információkat árul el a kommunikáció során.

Azt tapasztalták, hogy az interakciók megindításakor mindkét csoport tagjai aggódtak a személyes adataik miatt, de ezek a fenntartások jelentős mértékben oldódtak az idő teltével, igaz, a hackerek a későbbiekben is óvatosabbak voltak, mint a legálisan dolgozó IT-biztonsági szakemberek.

De virtuális nők végül mégiscsak eredményesen akcióztak, ugyanis a kutatás végére a célszemélyek 75 százaléka adott meg magáról érzékeny információkat, például lakcímet, telefonszámot, hozzátartozóik nevét. Sőt, a célzottan érdeklődő nőknek szinte mindegyikük felajánlotta, hogy megadja jelszavát, az IT-biztonságiak 13 százaléka pedig valóban el is árult több online használatos azonosító/jelszó párost is.

Azóta történt

Előzmények