Állítólag letartóztatták a Bitcoin állítólagos kitalálóját

Ma délelőtt több hírügynökség is hírt adott arról, hogy az ausztrál rendőrség otthonában elfogta azt a férfit, aki a Wired és a Gizmodo tegnapi riportjai szerint maga a rejtélyes és legendás Satoshi Nakamoto, a Bitcoin megalkotója, és aki Craig Steven Wright néven él Ausztráliában. Ezt azonban az Australian Federal Police közleményében tagadta, és azt írták, hogy az akciónak semmi köze a Bitcoinhoz, hanem adóügyek miatt szálltak ki a férfi otthonához.

Wright az országban regisztrált DeMorgan Ltd. vezérigazgatója, és e vállalkozás a LinkedInen megadott leírás szerint alternatív valutával foglalkozik.

Satoshi Nakamoto személye már rég izgatja mind a sajtót, mind az érdeklődőket, és a fent említett két lap e-mailek, dokumentumok és egyéb, webes archív anyagok megvizsgálása után jutott el Wrightig. Teljes bizonyossággal nem jelenthették ki, hogy valóban a rejtélyes figurát azonosították, de „valami van”: „Vagy Wright találta ki a Bitcoint, vagy egy zseniális csaló” – írta a Wired.

A Reuters megtudta ház tulajdonosától, hogy a Wright és családja egy éve élnek ott, és azt tervezték, hogy december 22-én elköltöznek Nagy-Britanniába. A tulajdonos azt is elmesélte, hogy a férfi jelentős számítástechnikai és elektromos rendszert telepített a bérleménybe.

Az ausztrál kormány egyébként folyamatosan vizsgálja a Bitcoin-forgalmat, mivel adózási szempontból problémásnak tartják, míg az ottani vezető bankok tavaly úgy döntöttek, kiszállnak ebből az üzletből, mivel az lehetőséget ad a pénzmosásra, illetve a terroristák támogatására.

Azóta történt

Előzmények