EU-s felmérés készült a szolgáltatók p2p-korlátozásáról

Az Európai Bizottság (EB) megbízásából a távközlési szabályozótestületeket tömörítő BEREC (Body of European Regulators of Electronic Communications) a helyzet tisztázása érdekében tavaly felmérte, hogy az európai szolgáltatóknak a BitTorrentet és a p2p-forgalmat érintő forgalommenedzselési gyakorlata milyen mértékű, és mindez mennyire korlátozza a nyitott internet elvét.

A kérdőíveket kiküldték a szolgáltatóknak, és a 381 visszaérkezett dokumentum alapján alkották meg a jelentést. A résztvevők közül 266 vezetékes széles sávú szolgáltató volt, összesen 140 millió előfizetővel, illetve 115 mobilszolgáltató válaszolt, akiknek összesen 200 millió előfizetőjük van.

A forgalommenedzselés teljesen elterjedt és bevett, emellett szükséges eszköz is, de a BEREC arra volt kíváncsi, hogy az ISP-k mennyire tartják be ezek alkalmazása során az előírásokat: például a szolgáltatás minőségének megőrzése, a szerződési feltételek betartása, hálózatbiztonság stb.

BEREC

Az adatok megerősítették azt az előfeltevést, hogy a szolgáltatók a leggyakrabban a p2p-, illetve a VoIP-forgalmat korlátozzák, esetenként blokkolják: 49 vezetékes, illetve 41 mobilszolgáltató jelezte, hogy a fellépő zavarok miatt beavatkoznak ezekbe a forgalmakba.

Habár ezen adatok szerint az összes vezetékes előfizető 21 százaléka, illetve a mobilosoknál 36 százaléka érintett, az intézkedések hatása változó: egyes cégek minden előfizetőnél alkalmazzák, mások csak egy részüknél, akad, aki csak a nap bizonyos szakaszaiban korlátoz. A VoIP esetében a korlátozást elszenvedő ügyfelek aránya 21, illetve 18 százalék.

A tanulmány minden bizonnyal a fontos források között szerepel majd abban a jelenleg is zajló vitában, mely a semleges európai internet megteremtése körül zajlik.

Azóta történt

Előzmények