Bélyeg helyett sms

Bélyegek(Infobulvár) Április 1-jén mobilbélyeg-szolgáltatást indít a dán posta – írja a BBC Online. Az egyelőre csak szabványméretű levelek esetében igénybe vehető lehetőség a hagyományos papírbélyegeket sms-ben kérhető kódokra cseréli le: ezeket a borítékon a bélyeg helyére kell írni.

Az új szolgáltatás használata pofonegyszerű: az 1900-as számra a „porto” üzenetet kell elküldeni, amire válaszul érkezik a kód. „A mobilbélyeg hasznos kiegészítő, bárhol és bármikor legyen is szükségünk bélyegre” – említett egyet az előnyök közül a dán posta szóvivője, Henrik Larsen.

Első lépésben az 50 grammnál nem nehezebb, belföldi leveleken lesz használható az sms-kód, amely egyébként ugyanannyiba – 8 koronába (körülbelül 293 forint) – kerül, mint a papírbélyeg, igaz, az sms-küldés díját ehhez még hozzá kell számolni. Az így vásárolt bélyegek árát a havi telefonszámlához írják hozzá, a kód a vásárlástól számítva hét napig használható fel.

Larsen kiemelte, hogy az új szolgáltatás nem a bélyegek kivezetésének előhírnöke. „Természetesen a dán bélyeghagyományt megőrizzük, hiszen a bélyeg értéket ad a levélnek” – mondta.

A BBC úgy tudja, Svédországban is hasonló szolgáltatást tervez bevezetni a posta, de ott a levelek mellett a kisebb csomagokhoz is lehet majd mobiltelefonon „bélyeget” vásárolni.

Azóta történt

Előzmények