Belelendült az NVIDIA

Jen-Hsun Huang
Huang Zsen-Hszün (fotó: NVIDIA)

Enyhén – 4,7 százalékkal – csökkent tegnap a tőzsdezárás utáni kereskedésben az NVIDIA részvényeinek árfolyama, miután a grafikus processzorokat fejlesztő vállalat publikálta negyedik pénzügyi negyedéves számait – pedig az árbevétel a január 31-én zárult trimeszterben megduplázódott. A piac nem túl lelkes reakcióját talán az magyarázhatja, hogy néhány elemző még ennél is látványosabb növekedést várt.

Hirdetés

A forgalom 982,5 millió dollár volt, több mint kétszerese az egy évvel korábban elért 481,1 milliónak, a nettó nyereség pedig 131,1 millió dolláron állapodott meg, ami ugyancsak látványos javulás a bázisidőszak 145,3 millió dolláros mínuszával összehasonlítva. Az elemzők átlagosan 957,2 millió dollár árbevételt prognosztizáltak, de Reuters tudósítása szerint többen azt „suttogták”, hogy meglesz az 1 milliárd is.

„Erős volt a kereslet a PC- és munkaállomáspiacon a termékeink iránt” – mondta Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgató, hozzátéve, hogy bár a gyártópartner 40 nanométeres technológiája sokat javult, még mindig nem tudnak e termékekből eleget szállítani. A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – 44,7 százalékra nőtt a harmadik negyedév 43,4 százalékos szintjéről. Egy évvel korábban a mutató 29,4 százalékon állt.

A leglátványosabban a noteszgépekbe szánt chipek forgalma bővült, 27 százalékkal, míg a professzionális Quadro termékkör 25 százalékkal, az asztali számítógépekbe szánt GPU-k pedig 19 százalékkal hoztak több bevételt az NVIDIA-nak, mint a megelőző negyedévben.

A vállalat jelezte: a chipkészlet-üzlet várható gyengülését az önálló grafikus processzorok notebookpiaci népszerűsítésével próbálják ellenpontozni, ebben a nemrég bejelentett – az integrált és dedikált vezérlő között az alkalmazás teljesítményigénye szerint váltani képes – Optimus szoftvertechnológia is segít majd. „[Erre és más hasonló megoldásokra építve] igyekszünk elmozdulni a notebookszegmensben a chipsetektől az önálló egységek felé, és mindent megteszünk majd azért, hogy azokat a korlátokat, melyek ezt a folyamatot eddig gátolták, megszüntessük” – mondta David White pénzügyi vezérigazgató.

A pénzügyi év egészét az NVIDIA 3,33 milliárd dollár árbevétellel és 141,4 millió dollár nettó nyereséggel zárta – előbb 3, utóbbi közel 12 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Azóta történt

Előzmények