Újra magyar bankkártyák kerültek veszélybe

Az elmúlt hetekben ismét magyar bankkártyákat támadtak – feltételezhetően nemzetközi – csalók – számolt be értesüléseiről a Pénzcentrum.hu.

Volt olyan ügyfél, aki vasárnap reggel azzal szembesült, hogy miközben ő Budapesten aludt, hitelkártyáját Dél-Európában csapolták meg, több százezer forinttal. A károsult azonnal felhívta bankját, ahol nem lepődtek meg az eseten, gyorsan kezelték az ügyet, így minden bizonnyal a pénzintézet állja a kárt.

A Pénzcentrum.hu információi szerint a támadások mágnescsíkos bankkártyák ellen irányultak. A lap úgy véli, hogy a bűnelkövetés módja arra utal, hogy a csalók úgynevezett klónozásos technikával dolgoztak, azaz az adatokat a kártya használatakor egy illegális adatszerző eszközzel szerezhették meg, a klónozott kártyákat pedig máshol (például olyan országokban, ahol inkább a régi típusú, mágnescsíkos kártyák az elterjedtek) használták fel.

Eltűnik a mágnescsík, de csak fokozatosan

A híradást közlő lap hivatkozik arra, hogy felmérések szerint a magyarországi bankkártyás tranzakciók (például kártyás vásárlás, online fizetés) 30 százalékát még mindig mágnescsíkos bankkártyákkal végzik. Bár évről-évre egyre elterjedtebbek a jóval biztonságosabb chipes kártyák, a mágnescsíkos plasztikoknak még néhány évük hátra van a teljes kivonásig. A SIA-csoport (kártyakibocsátó és kártyaelfogadó bankok vezető hazai IT szolgáltatója) kimutatása szerint 2012-ben az év utolsó hónapjában a tranzakciók 70 százaléka már chipalapú volt, vagyis ezekben az esetekben volt a bankkártya és az elfogadó eszköz is chipes elfogadásra alkalmas. A megelőző év azonos időszakában ugyanez az arányszám még 60 százalék chipes, és 40 százalék mágnescsíkos kártyával kezdeményezett tranzakciót jelentett, ez jól mutatja, hogy egyre elterjedtebbek a biztonságosabb chipes bankkártyák.

A magyar helyzet látványos javulásán nagyon sokat segített az a nemzetközi, a chip bevezetését előíró szabály, amit a nemzetközi kártyatársaságok a kétezres évek közepén írtak elő a bankok számára. 2011-től már nem lehet olyan kártyát kibocsátani, amelyiken nincs chip, a forgalomban lévő kártyákat pedig záros határidőn belül le kell cserélni.

Lehet védekezni

A Pénzcentrum.hu beszámol arról, hogy a bankok alapvetően sokat tesznek annak érdekében, hogy olyan ellenlépéseket alakítsanak ki, hogy az ilyen csalásokat nagyban megnehezítsék, illetve ellehetetlenítsék. A bankok monitorrendszere és az ügyfeleknek küldött sms ugyanakkor általában nagyon rövid idő alatt kiszűrik ezeket a tranzakciókat, az ügyfelet pedig rövid vizsgálat után teljes mértékben kártalanítja a bank.

A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás: azaz a napi limit beállítása, illetve az sms-értesítés, amely tudatja, ha olyan tranzakciót hajtottak végre, amelyet nem a tulajdonos kezdeményezett. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. A vásárlási limitek változtatásnak nincs költsége. Ha olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.

Azóta történt

Előzmények