Frissítési hiba miatt nem lehetett ma használni a bankkártyákat

Hirdetés

Több magyar pénzintézet ügyfelei sem tudták használni bankkártyájukat csütörtök délelőtt, így az ATM-es készpénzfelvétel mellett a kártyás fizetés sem működött – értesült a Pénzcentrum.hu. Volt olyan bank, amely úgy oldotta meg a helyzetet, hogy fiókjaiban díjmentes készpénzfelvételt kínált ügyfeleinek.

A történtek hátterében az áll, hogy egy több hazai pénzintézettel kapcsolatban álló, úgynevezett processzorcég – a First Data International (FDI) – rendszere állt le. A rendszer leállásának hírét megerősítette a Pénzcentrum.hu-nak az FDI Magyarország. A kiadott információk szerint az engedélyezési rendszerben egy előre tervezett, a bankok felé bejelentett rendszerfejlesztést/frissítést hajtottak végre hajnalban. Ez a folyamat összesen maximum 30 percig tartott, de váltás nem volt teljesen sikeres, ezért reggel 8 óra és 9:50 között több bank – a UniCredit, az FHB, a TakarékBank és a Budapest Bank – kártyarendszere részlegesen leállt. Magyarországon kívül Szlovákiát és Csehországot érintette még a probléma.

Az FDI úgynevezett processzorszolgáltatást biztosít, aminek lényege, hogy összeköti a kereskedő, a bank és a kártyatársaság rendszerét, menedzseli az adatforgalmat.

Azóta történt

Előzmények