Az Invitel az MS ezüst fokozatú felhőpartnere lett

Partnerségre lépett az Invitel és a Microsoft, jelentette be a két vállalat közös sajtóeseményén az Invitel Kozma utcai adatközpontjában. Az IT szolgáltató így ötvözheti saját adatközponti, illetve a Microsoft Cloud Platform felhő alapú megoldásait. Ennek eredményeként a Microsoft SPLA (Service Provider License Agreement) partnerei közül hazánkban, sőt Közép-Kelet Európában egyedülálló módon csak az Invitel rendelkezik Cloud OS Network Silver partnerségi státusszal.

Mártha Imre (Invitel), Németh Zsolt (Microsoft), Márton László (Invitel)
Mártha Imre (Invitel), Németh Zsolt (Microsoft), Márton László (Invitel) (forrás: Sarkadi Eszter Mirka) [+]

Az együttműködés mindkét vállalat ügyfeleinek jól jöhet, hiszen rugalmasabbá válik az az elérés, személyre szabott, egyedi árazásban részesülhetnek, illetve az MS Cloud Platform előnyeit is élvezhetik, mint például a Windows Server 2012 R2, vagy éppen az Azure Pack. A Microsoft nemrégiben szerzett igazolást arról, hogy ez utóbbi megfelel az ISO 27018-as szabványnak, a minősítéstől pedig azt várja a vállalat, hogy az üzleti ügyfelek nagyobb bizalommal fordulnak majd hozzájuk. A hibrid megoldás hazai bázisát az Invitel által korábban is használt, nemrégiben pedig meg is vásárolt Kozma utcai adatközpontja adja, mely adatközponti szolgáltatások terén a harmadik legnagyobbnak számít, adatközponti szerverelhelyezés szempontjából pedig második helyen áll.

Az adatközpont helyén egykor nyomda üzemelt, mára pedig többkörös, redundáns védelemmel látták el az épületet. Két különböző szolgáltatótól kapják az áramot, de két generátor, illetve 1440 speciális akkumulátor is bevethető, ha valami probléma adódna. Prominens ügyfelekből sincs hiány, a Kozma utcában tartja szervereit például a Szerencsejáték Zrt., illetve több nagyvállalat is. Beengedőkapuk sora, kártyás beléptetés, motozás vár azokra, akiknek engedélyük van belépni a területre. Ha tűz ütne ki, az egyik legmodernebb oltóberendezés előzi meg a nagyobb bajt. A gázzal történő oltás nagy előnye, hogy nem áztatja el a géptermeket, hanem addig csökkenti az oxigén arányát, míg az ebben szegény környezetben a tűz kialszik. A másik vitathatatlan pozitívuma a megoldásnak, hogy az emberi szervezet számára nem okoz maradandó károsodást, a 12 százalék körüli oxigénszint még elegendő az agy kielégítő ellátására.

Németh Zsolt (Microsoft)
Németh Zsolt (Microsoft) (forrás: Sarkadi Eszter Mirka) [+]

A megállapodás kapcsán Németh Zsolt, a Microsoft kis- és középvállalati szegmens vezetője elmondta: „Az Invitel a Microsoft stratégiai partnere lett azáltal, hogy az egyik legnagyobb magyarországi adatközponttal rendelkező szolgáltató cégként adatközponti kapacitását a Microsoft Cloud Platform megoldásaival integrálta, és lehetővé teszi annak kiterjesztését a Microsoft felhőjébe is - ebbe beleértve a Microsoft Azure, illetve az Office 365 felhőszolgáltatásokat is. Ezzel az Invitel lehetővé teszi a hazai ügyfelek számára a teljes átjárhatóságot saját ügyféloldali adatközpontjai, az Invitel Kozma utcai DataCentere és a Microsoft Azure között.”

Azóta történt

Előzmények