Az EU a fájlcserélők mellé állt

Hirdetés

Az Európai Bíróság állásfoglalása szerint a lemezkiadók és a filmstúdiók, illetve az őket képviselő szervezetek nem követelhetik az internetszolgáltatóktól az illegális fájlcserével gyanúsított előfizetők adatainak kiadását. Mint Juliane Kokott főtanácsnok rámutatott: az európai jog – bár büntetőügyekben előírja – polgári ügyekben határozottan nem támogatja az internetes forgalomra vonatkozó személyes adatok átadását.

Az állásfoglalást – amint az AP híradásából kiderül – egy spanyol bíróság kérte Luxembourgtól, miután egy helyi érdekvédelmi szervezet, a Promusicae pert indított a legnagyobb spanyol internetszolgáltató, a Telefónica ellen, mivel az megtagadta a fájlcsere gyanújába keveredett előfizetők nevének és címének kiadását. A kérdéses ügyfelek szerzői jog által védett zeneszámokat osztottak meg a Kazaa fájlcserélő hálózaton.

Az ügyet tárgyaló spanyol bíróság az Európai Bírósághoz fordult jogi tanácsért. A Luxembourgban székelő taláros testület Kokott véleménye alapján fogja megfogalmazni állásfoglalását, amely aztán nemcsak a spanyol bíróságon, de az EU 27 tagországában is iránymutató lesz.

A Telefónica egyébként azzal érvelt, hogy a törvény személyes adatok kiadását kizárólag bűntetőügyekben, valamint a köz- vagy nemzetbiztonságot érintő esetekben engedi meg.

Azóta történt

Előzmények