Az EB értékelésére vár a Microsoft

A Microsoft átadta az Európai Bizottságnak a Windowsokkal együttműködő operációs rendszerek és szoftverek fejlesztéséhez szükséges kommunikációs protokollok véglegesnek szánt dokumentációját – adta hírül tegnap a Reuters. Az EB hozzákezdett a terjedelmes anyag tanulmányozásához, és majd az értékelés után dönti el, hogy a szoftvercég ezúttal mindenben eleget tett-e kötelezettségeinek, vagy újabb, napi 3 millió eurós bírságra számíthat. A redmondiak jelezték: együttműködnek a kijelölt biztossal, és készek bármilyen további hiánypótlásra, ha szükséges.

Amint arról hírt adtunk, július közepén Brüsszel újabb, ezúttal 280,5 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra a számára előírt kötelezettségek teljesítésének elmaradása miatt. Ez volt az első eset, hogy az európai hatóság így büntette a vonakodó együttműködést. A tetemes summával a szoftvercégre eddig kiszabott európai büntetés értéke 777,5 millió euróra nőtt, de az összeg tovább gyarapodhat, ha az EB szakértői nem találják kielégítőnek a most átadott dokumentációt.

Amint az ismert, az európai hatóság 2004 márciusában 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Mivel a szoftvercégnek nem sikerült elérnie a döntés felfüggesztését, nem bújhatott ki a szankciók teljesítése alól.

És bár lebutított Windows rövid idő múlva megjelent a piacon, a cég – noha hajlandó volt kompromisszumokra – továbbra sem tett maradéktalanul eleget a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencelésére vonatkozó diktátumoknak: a felajánlott dokumentáció – az EB szakértőinek értékelése szerint – mindvégig pontatlan, hiányos és ezért gyakorlatilag használhatatlan maradt.

Azóta történt

Előzmények