Az A.R. Hungária Irakba készül

Az iraki értékesítési lehetőségek megnyílásával több millió eurós piacra tehet szert a Közel-Keleten a biztonságtechnikai megoldásokat kínáló A.R. Hungária Informatikai Rt. A társaság jelenleg 66 országban három termékcsaláddal van jelen. A közel-keleti területen arab nyelvű rendszámfelismerő és okmányazonosító szoftvereket kínálnak, többek között Szaúd-Arábiában, Dubaiban és Katarban. Az itt bonyolított forgalom egymillió euró körül várható – mondta el a Napi Gazdaságnak Kis László, a társaság marketing- és kereskedelmi igazgatója. Egervári Márk, az A.R. Hungária ügyvezető igazgatója tízszázalékos forgalombővülésre számít 2004-ben; az árbevétel közel harmada származik jelenleg a közel-keleti régióból. A következő évre további piacbővülést vár a társaság. Az arab országokból érkező közvetlen és közvetett megrendelések volumene megduplázódhat 2005-ben, így eléri majd a 200-300 millió forintos szintet – állítja Egervári. A cég több szerződést is aláírt már az iraki szolgáltatásra vonatkozóan és több tender kapcsán remél további megbízásokat.

Az A.R. Hungária Rt. gyakorlatilag monopolhelyzetben van a világ biztonságtechnikai piacán az arab nyelvű azonosító szoftverek vonatkozásában. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy igen bonyolult eljárás révén harmonizálható az arab írás karaktereivel a rendszámfelismerő technológiája – jegyezte meg Kis.

Az iraki piacon egyelőre nincs jelen közvetlenül a társaság, brit és német vállalkozásokon keresztül vesz részt az ottani projektekben. Európában azonban több új és régi tagállamban is a cég termékeit használják a határátkelőkön, valamint az autópályákon. Az október elején bemutatott új fejlesztést, az arcfelismerő rendszert jelenleg Magyarországon, Szlovéniában és Tajvanon alkalmazzák.