Tekernek az automatikus futtatáson a Windowsban

Nemrég írtunk arról, hogy a Panda Security kiadott egy olyan egyszerű segédprogramot, amellyel a Windowsokban letiltható a lemezek behelyezésekor vagy USB-s adathordozók csatlakoztatásakor alapértelmezett automatikus futtatás. A szoftver kiadását a biztonsági cég azzal indokolta, hogy a Microsoft operációs rendszereinek ezt a funkcióját egyre több vírus használja ki önmaga terjesztésére, többek között a kiterjedt zombihálózatot felépítő Conficker féreg is.

Hirdetés

A veszélyt Redmondban is felismerték, és – mint tegnap kiderült – döntés született annak megszüntetéséről. Először a Windows 7-ben vezetik be a funkció módosított változatát, amely az optikai lemezeken kivételével a csatlakoztatott adathordozók esetében már nem fogja felajánlani az automatikus futtatás lehetőségét a periféria észlelése után felugró ablakban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a pendrive-okon, memóriakártyákon található programok – álljon akármi az autorun.inf fájlban – nem fognak automatikusan elindulni, az adathordozók tartalmát csupán a gépre már telepített alkalmazásokkal lehet böngészni. (Az AutoPlay, azaz automatikus lejátszás szolgáltatásban meghatározott hozzárendelések természetesen ekkor is tovább működnek.)


Ilyen volt, ilyen lett

Az optikai lemezek esetében marad az alapértelmezés szerint aktív AutoRun, de annyi változás itt is történik, hogy a felugró ablak felhívja a figyelmet arra, hogy az elindítani tervezett program nem a számítógépen, hanem a külső adathordozón szerepel. („A program telepítése vagy futtatása az Ön adathordozójáról”).

A korlátozott automatikus futtatás először a Windows 7 várhatóan jövő hét elején megjelenő kiadásra jelölt (RC) verziójában lesz kipróbálható, de a Microsoft közlése szerint belátható időn belül bekerül a Windows Vistába és XP-be is.

Azóta történt

Előzmények