Kérdőre vonják a nagy IT-cégeket termékeik ára miatt

Hirdetés

Az ausztrál kormány nyilvános meghallgatásra idézte meg az országban tevékenykedő három nagy multinacionális informatikai céget, az Apple-t, a Microsoftot és az Adobe-t, hogy számon kérjék rajtuk: miért adják termékeiket Ausztráliában drágábban, mint a világ többi részén.

A kezdeményezés mögött az ausztrál parlament egy tavaly májusban létrehozott, az infrastruktúrafejlesztésért és távközlésért felelős bizottsága áll, akik már egy ideje vizsgálták az amerikai székhelyű multik árképzését országukban. A panaszok olyan egyszerűen észrevehető különbségek miatt érkeztek a testülethez, mely szerint az Egyesült Államokban 499 dollárért piacra dobott iPad Ausztráliában 555 amerikai dollárnyi ausztrál dollárba kerül, vagy például, hogy az Adobe Photoshop CS6-ért az USA-ban érvényes 700 amerikai dollár helyett 1203 dollárnak megfelelő helyi pénzt kérnek el. A bizottság szerint viszont a járulékos költségek (kereskedelmi hálózat, promóció, helyi adók és illetékek) nem indokolják ezt az árkülönbséget

A cégeknek az ausztrál törvények értelmében mindenképpen meg kell jelenniük a meghallgatáson, különben szankciókkal kell szembenézniük.

Előzmények