Rettenetesen kínos biztonsági baki

Önmagában az is nagy kérdés ma már, hogy egy számítástechnikával foglalkozó szervezet bizalmas digitális adatokat miért küld DVD-re másolva postán, ám a történet bizarrságát az adja, hogy mindezt egy olyan cég teszi, akik a felhasználók internetes biztonságának segítését vállalták fel. És természetesen: a DVD elveszett szállítás közben.

A sztori Ausztráliában zajlott le nemrég. A tudósítások szerint egy olyan DVD tűnt el, melyen azoknak a felhasználóknak a személyes adatai (felhasználói nevek, e-mailcímek, jelszó-emlékeztető mondatok, illetve jelszóhashek) szerepeltek, akik feliratkoztak az ausztrál kormány által kezdeményezett Stay Smart Online nevű szolgáltatásra. Akik ide bejelentkeznek, azok rendszeresen kapnak értesítéseket, figyelmeztetéseket, tájékoztatókat az aktuális, őket is fenyegető kiberveszélyekről (önmagában ez egy kiváló ötlet egyébként).

Habár a végső felelős a Stay Smart Online fenntartója, a távközlési és digitális gazdasági minisztérium (Department of Broadband, Communications and the Digital Economy – DBCDE), de a konkrét hibát egy beszállító, az AusCERT követte el.

A minisztérium szerint a lejáró beszállítói szerződések újratárgyalása miatt ők kérték az előfizetői adatokat, amelyeket a nevezett cég DVD-re írva április 11-én adott postára. Az Australia Post expressz szolgáltatása átvette a lemezt, ám annak nyoma veszett. Habár a postának két típusú ilyen szolgáltatása is van, az egyik esetében a küldemény nyomkövetését is elvégzik, azt most még nem tudni, hogy az érintett lemezt így továbbították-e.

A minisztérium tisztviselői mindenesetre igyekeztek megnyugtatni mindenkit, mivel meggyőződésük szerint bizonyosan nem került rossz kezekbe az adatbázis, nincs adatvédelmi veszély.

Azt már külön viccesnek lehet tartani, hogy a DBCDE azt ajánlja az érintett elfizetőknek küldött levelében, hogy további információkért és internet-biztonsági tanácsokért keressék fel a Stay Smart Online honlapját.

Stay Smart Offline...

Előzmények