1982. augusztus 17.

A Royal Philips Electronics a Polygram langenhageni gyárában legyártja az első kereskedelmi forgalomba került compact discet, azaz CD-t. Az új optikai tároló specifikációját már az 1970-es évek elején megalkották, ám a felmerülő technológiai problémák miatt csak az 1980-as évek elején tudták beindítani a sorozatgyártást. Az első CD-re az ABBA The Visitors című albumát rögzítették.

Hirdetés

CD

Forrás: www.usbyte.com

Azóta történt

  • 1982. október 1.

    A Sony megkezdi az első kereskedelmi forgalomba került CD-lejátszó, a CDP-101-es árusítását Japánban. Ekkoriban összesen még csak 113 zenei album volt elérhető CD-n. Habár a készülék nem volt olcsó (700–1000 dollárért lehetett kezdetben megvásárolni), a cég adatai szerint az év végig több mint 20 ezer darab fogyott belőle.

Előzmények

  • 1924. július 20.

    Megszületett Robert D. Maurer amerikai fizikus, aki a Corning Glass Works üveggyár kutatórészlegénél dolgozva társaival együtt (Donald B. Keck, Peter Schultz) 1970-re kifejlesztette az első távközlésben is használható üvegszálat, forradalmasítva ezzel az iparágat.

  • 1987. május 30.

    A North American Philips Company piacra dobja a 12 cm-es, CD-méretű videolemezt (CD-V), mely a korábbi, 20, illetve 30 cm-es formátum, a Laser Vision implementációja volt. A főképp jellegzetesen arany színű lemezek 5-6 perces, analóg módon rögzített filmeket tartalmaztak (a hang digitális volt), de a saját lejátszót követelő technológia sosem lett igazán sikeres.

  • 1994. május 25.

    A CERN megrendezi a május 27-ig tartó első nemzetközi World Wide Web konferenciát Genfben. A később a „Web Woodstockjaként” emlegetett találkozón négyszáz résztvevő hagyományteremtő módon a felnőtt korába lépő világháló legfontosabb elvi kérdéseit tárgyalta meg.

  • Megszerettük az MP3 gagyi minőségét

    Egy vizsgálat szerint a fiatalokat nem hozza lázba a hifi: szívesebben hallgatnak veszteségesen tömörített muzsikát. A technológia formálja az ízlést.