Átalakulóban a Transmeta

Az 1995-ben alapított és a tőzsdére 2000-ben bevezetett Transmeta a története során még nem volt nyereséges. A processzortervező vállalat az elmúlt négy évben 591 millió dollárnyi veszteséget halmozott fel, legutóbbi negyedévét történetesen 25,5 millió dolláros mínusszal zárta. Miközben az Intel és az Advanced Micro Devices újabb és újabb alacsony fogyasztású mobil chipekkel rukkolnak elő, a Transmeta újabb és újabb csúszásokról és gyártási nehézségekről kénytelen beszámolni. A cég nemrég jelezte, nagyobb hangsúlyt kíván fektetni házi technológiáinak licencelésére, miközben előfordulhat, hogy szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat, ha az elkövetkező negyedévek során elapadnának a hitelforrások.

A Crusoe névre hallgató első Transmeta-chip egyik legfőbb erénye – és egyben hibája is – az ún. code-morphing szoftver alkalmazása – írja az InfoWorld elemzése. A vállalat VLIW (Very Long Instruction Word – hosszú utasításszavú) architektúrát választott a processzor tervezésekor, amely nem kompatibilis a pc-khez írt x86-os szoftverekkel: az együttműködést – azaz a fordítást – a lapkába integrált szoftver biztosítja. Azonban míg ez a megoldás lehetővé tette a tranzisztorok számának és a chip bonyolultságának a csökkentését – ami alacsonyabb fogyasztással jár –, a teljesítmény elmaradt a várttól. Hiába, a szoftver nem képes felvenni a versenyt a kézzel optimalizált hardverrel.


Többet is hozhatna a konyhára

A Crusoe-ért a szaklapok sem rajongtak. Ráadásul a pc-gyártók lelkesedését tovább apasztották a sorozatos gyártási nehézségek: a Transmeta és szerződéses gyártópartnere csak jelentős késéssel tudott átállni a 130 nanométeres technológiára, és most is csúszik a 90 nanométeren gyártott Efficeonok premierje. Igaz, Matthew Perry elnök-vezérigazgató nemrég azt mondta, elsősorban a piac alakulása és a partnerek korlátozott forrásai miatt halasztódik 2005-re az Efficeon alapú megoldások megjelenése.

Kevin Krewell, a Microprocessor Report című szaklap szerkesztője úgy látja, hogy nehéz százszázalékos teljesítményt nyújtania egy olyan vállalatnak, amelynek egyetlen terméke van. Talán ezért is kezdett szellemi tulajdona értékesítésébe a Transmeta, mikor az elmúlt negyedévben létrehozta technológialicencelésért felelős csoportját. Az NEC Electronicstól a vállalatnak máris sikerült 3 millió dollárt kasszíroznia egy LongRun 2-licencért (ez az energiatakarékos technológia szoftveres úton képes a tranzisztorok szivárgási áramának terheléstől függő befolyásolására), míg a jelenlegi negyedre tervezett 8-8,7 milliós bevételből már 3,5 milliót remélnek újabb licencek értékesítéséből.

Azóta történt